HomeHL-GreeceΈλληνες και ξένοι προτιμούν Χριστούγεννα με… Αirbnb

Έλληνες και ξένοι προτιμούν Χριστούγεννα με… Αirbnb

Μεγάλη η αύξηση της ζήτησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την στιγμή που η Αθήνα έχει αρχίσει να παρουσιάζει στοιχεία κορεσμού όσον αφορά στην προσφορά σπιτιών για βραχυπρόθεσμη μίσθωση σε τουρίστες, το φαινόμενο Airbnb έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση φέτος στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, με εμφανή πλέον τον ανταγωνισμό για τα μικρότερα, κυρίως, καταλύματα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η ζήτηση από πλευράς των επισκεπτών, Ελλήνων αλλά και ξένων, εν όψει και της εορταστικής περιόδου, παραμένει ανοδική για τη χώρα μας τόσο για την πρωτεύουσα -η οποία αποτελεί άλλωστε την καλύτερη αγορά στην Ελλάδα για τη μεγαλύτερη πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων- όσο και για τους προορισμούς που συγκεντρώνουν κίνηση τον χειμώνα κοντά στα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα. Μάλιστα, οι τιμές από τους ιδιοκτήτες-οικοδεσπότες σε γνωστούς χειμερινούς προορισμούς ανά την Ελλάδα είναι αρκετά τσιμπημένες, δεδομένου ότι τα σπίτια που προσφέρονται είναι κυρίως αυτοτελείς και επομένως μεγαλύτερες κατοικίες, όπερ σημαίνει ότι ενδεχομένως και να μη συμφέρουν μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων.

Σταθερά ανοδική η πορεία στην Αθήνα

Ειδικά για την Αθήνα, πάντα με βάση τα στοιχεία της Airbnb και τις αναζητήσεις στα μέσα Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι είναι 29% περισσότεροι για την ευρύτερη περιοχή του κέντρου κατά την περίοδο του Δεκεμβρίου και δη τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Για την περίοδο των Χριστουγέννων, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για ένα ολόκληρο σπίτι, όπως προκύπτει από τις ενεργές καταχωρήσεις αυτή τη στιγμή, είναι στα 90 ευρώ, ειδικά για το διάστημα από τις 21 έως τις 26 Δεκεμβρίου, για 4 άτομα.
Τα στοιχεία της ίδιας της πλατφόρμας για την ελληνική πρωτεύουσα αναφέρουν αύξηση των αναζητήσεων, επιβεβαιώνοντας τη σταθερά ανοδική πορεία -και φέτος- του τουρισμού της Αθήνας, όπου οι εκτιμήσεις του αεροδρομίου για τους ξένους επισκέπτες το 2018 αντιστοιχούν σε ένα νούμερο κοντά στα 5,7 εκατομμύρια, από 4,8 εκατομμύρια που ήταν το 2017 και 4,5 εκατομμύρια το 2016. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η πλατφόρμα συνιστά στους «οικοδεσπότες» να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές, γεγονός που παραπέμπει σε αύξηση της προσφοράς όσον αφορά στα διαθέσιμα σπίτια, με την ένταξη στην πλατφόρμα και νέων περιοχών, οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχαν παρουσία, όπως το Γαλάτσι, o Βύρωνας κ.ά., να είναι συνεχής.

Η πλατφόρμα υπολογίζει ότι ένας ιδιοκτήτης μπορεί να κερδίσει φέτος τα Χριστούγεννα έως 321 ευρώ από τη μίσθωση ενός σπιτιού για τις διακοπές του Δεκεμβρίου και της Πρωτοχρονιάς. Το νούμερο προκύπτει με βάση την πληρότητα 75% για την περίοδο αυτή για μια καταχώρηση ολόκληρου σπιτιού με χωρητικότητα τεσσάρων ατόμων, ενώ το έσοδο, όπως είναι φυσικό, μπορεί να διαφέρει ανάλογα τον τύπο, την τοποθεσία της καταχώρησης κ.ο.κ.

Οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί

Eκτός Αθηνών, στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς φέτος και παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει από τις αρχές του φθινοπώρου η λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τις δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που προσφέρονται για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, είναι παραπάνω από αισθητή η αύξηση του εν λόγω φαινομένου, με αποτέλεσμα σε περιοχές όπως η Αράχωβα οι κατοικίες που φιγουράρουν στις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες (Airbnb, booking, Ηomeaway κ.ά.) να ξεπερνούν σε κλίνες τις αντίστοιχες των παραδοσιακών καταλυμάτων.

Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση της Αράχωβας, όπου η αγορά ακινήτων είχε απογειωθεί στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, με πολλές νέες κατασκευές πέτρινων κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της κρίσης, κατέρρευσε με πτώση πάνω από 50% των τιμών, τώρα οι ιδιοκτήτες που είχαν αγοράσει στα ψηλά φαίνεται ότι βρίσκουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να ρεφάρουν: ενδεικτικά, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για το διάστημα από τις 21 έως 26 Δεκεμβρίου ανέρχεται στο εντυπωσιακό νούμερο των 388 ευρώ για πέτρινη κατοικία στο Λιβάδι που μπορεί να φιλοξενήσει 8 άτομα. Η προσφορά είναι γεγονός, πάντως, ότι έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τα Χριστούγεννα του 2017, όπου η Airbnb κατέγραφε στην πλατφόρμα της ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου υψηλές πληρότητες και μόνο το 24% των σπιτιών ήταν διαθέσιμο για την εορταστική περίοδο.

Σημειωτέον ότι, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι της Αράχωβας, τα ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί στη γνωστή πλατφόρμα στην ευρύτερη περιοχή ανέρχονται σε 370, όταν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα μαζί είναι κοντά στα 70.

Σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για χειμώνα αλλά και καλοκαίρι, το Πήλιο (Βόλος), οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση, γεγονός το οποίο έχει καταγράψει και η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του δήμου, κάνοντας λόγο για μείωση στις πληρότητες των μικρότερων παραδοσιακών καταλυμάτων παρά την άνοδο της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, κυρίως από τους ξένους επισκέπτες. «Με το δεδομένο ότι η περιοχή δεν διαθέτει ουσιαστικά πεντάστερες μονάδες, ο ανταγωνισμός από τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις εστιάζει κυρίως στα μικρά και πιο παραδοσιακά καταλύματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με βάση μάλιστα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή, με αφορμή την κατάρτιση της τουριστικής στρατηγικής για τη σεζόν του 2019, στην αιχμή της σεζόν φέτος, δηλαδή τον Αύγουστο, οι διαθέσιμες κλίνες προς βραχυπρόθεσμη μίσθωση μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας στους Δήμους Βόλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου έφτασαν τις 5.126 – με ένα σύνολο 1.278 προς ενοικίαση ακινήτων. Την ίδια στιγμή, οι κλίνες των ενοικιαζόμενων δωματίων αντιστοιχούν σε 6.958, ενώ τα ξενοδοχεία της περιοχής, στο Πήλιο και στον Βόλο, έχουν μια δυναμικότητα που φτάνει τα 4.665 δωμάτια και τις 9.272 κλίνες. Με βάση τα ίδια στοιχεία, στο πλαίσιο του απολογισμού του 2018 για τον τουρισμό, η μέση πληρότητα στα καταλύματα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλου μειώθηκε από το 51,4% του 2017 στο 49,7%, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις.

Τώρα, στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου για την περίοδο των Χριστουγέννων η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση είναι στα 126 ευρώ, ωστόσο με δεδομένη τη μεγάλη προσφορά, υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών, με την πλειονότητα των σπιτιών που μισθώνονται να μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμη και δύο οικογένειες.

Υψηλές πληρότητες παρουσιάζουν τα σπίτια που μισθώνονται για την περίοδο των Χριστουγέννων στα Καλάβρυτα, περιοχή που προσελκύει και αρκετούς Αθηναίους. Πάντως, έστω κι αν φέτος υπάρχει -και στην περίπτωση αυτή- αύξηση των ιδιοκτητών που θέλουν να γίνουν «οικοδεσπότες», η προσφορά στον δημοφιλή χειμερινό προορισμό της Πελοποννήσου είναι ακόμη χαμηλή. Και στα Καλάβρυτα η πλειονότητα των σπιτιών που μισθώνονται μπορούν να φιλοξενήσουν 8 άτομα, αφού πρόκειται για αυτοτελείς κατοικίες, με αποτέλεσμα η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να ανεβαίνει για την περίοδο από τις 21 έως 26 Δεκεμβρίου στα 179 ευρώ.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Καρπενήσι, σε έναν ακόμη δημοφιλή προορισμό λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, όπου επίσης τα διαθέσιμα σπίτια προς βραχυχρόνια μίσθωση είναι (ακόμη) σχετικά λίγα. Εξ ου και οι υψηλές πληρότητες στην περιοχή για την περίοδο των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να αντιστοιχεί στα πέριξ των 181 ευρώ για τις αυτοτελείς κατοικίες. Ακόμη πιο μικρή είναι η προσφορά σπιτιών στο Καϊμακτσαλάν, όπου επίσης η συντριπτική πλειονότητα των σπιτιών που προσφέρονται είναι μεγάλα, ανεβάζοντας επίσης τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 311 ευρώ, με το σκεπτικό ότι ένα σπίτι θα φιλοξενήσει παραπάνω από μία οικογένειες.

Το Airbnb σε αριθμούς

– 29% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι τα Χριστούγεννα είναι οι ενδιαφερόμενοι «επισκέπτες» της Αθήνας.
– Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στην Αθήνα είναι 90 ευρώ για τη φιλοξενία 4 ατόμων την περίοδο 21-26/12.
– Υψηλότερες είναι οι τιμές γύρω από χιονοδρομικά κέντρα, κυρίως επειδή πρόκειται για μεγάλες αυτοτελείς κατοικίες.
– Η υψηλότερη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για την περίοδο 21-26/12 καταγράφεται στην Αράχωβα και φτάνει τα 388 ευρώ.
– 49.000 ακίνητα που εκμισθώνονται μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες δηλώθηκαν έως τις 30/11 στο Μητρώο Ακινήτων της ΑΑΔΕ.
– Τα έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση των εν λόγω ακινήτων, έφτασαν τα 176 εκατ. ευρώ (+160% έναντι του 2017).

Τα νούμερα της ΑΑΔΕ

Το γεγονός πάντως της λειτουργίας του Μητρώου Ακινήτων, ήδη από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου δε φαίνεται να έχει πτοήσει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αυξάνονται και πληθύνονται συνεχώς σε όλη την Ελλάδα, παρότι την ίδια στιγμή ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς προκειμένου να βρεθούν όσοι δεν έχουν δηλώσει τα σπίτια τους.

Από τη Νέα Υόρκη στο συνέδριο Capital Link, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ δήλωσε ότι έως τις 30 Νοεμβρίου -ημερομηνία κατά την οποία έληξε η προθεσμία εγγραφών στο Μητρώο Ακινήτων- οι εγγραφές ανήλθαν πέριξ των 49.000. Μεγάλη άνοδο, κατά 160%, έχουν σημειώσει, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, φτάνοντας τα 176 εκατ. ευρώ έναντι ποσού ύψους 68 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά.

Το νούμερο των 49.000 ιδιοκτητών είναι πάντως χαμηλό αν ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με τη διεθνή βάση δεδομένων AirDNA (η οποία καταγράφει τις δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω της Airbnb), ύστερα και από την επεξεργασία από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών έως και το πρώτο εξάμηνο του 2018, τα «καταλύματα» σε όλη την Ελλάδα που μισθώνονταν για βραχυχρόνια χρήση σε τουρίστες μέσα από την πλατφόρμα Airbnb ήταν κάτι λιγότερο από 80.000, έχοντας αυξηθεί κατά 66,5% σε σύγκριση με τα 47,600 τον Ιανουάριο του 2018, και αυτά αφορούσαν ενεργές καταχωρήσεις.

Η αποτύπωση των ενεργών καταχωρήσεων επιτρέπει μια πιο ακριβή εκτίμηση του αριθμού καταλυμάτων που διατίθενται στην πράξη από τους ιδιοκτήτες τους μέσω της Airbnb κατά την πλέον πρόσφατη περίοδο και ανάλογα με τη σεζόν. Συνολικά και μέχρι το πρώτο μισό του 2018, ενεργές και μη καταχωρήσεις (δεδομένου ότι σε οποιαδήποτε περίοδο ένας ιδιοκτήτης μπορεί να διατηρεί την ανάρτηση του ακινήτου του στην πλατφόρμα, με την ανάρτηση αυτή να είναι όμως ανενεργή υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κράτησης του ακινήτου), περισσότερα από 126.000 καταλύματα είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση κατά τη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση