HomeHL-9Γολγοθάς 4 ημερών -Φόροι που πρέπει να πληρωθούν, προθεσμίες για δηλώσεις

Γολγοθάς 4 ημερών -Φόροι που πρέπει να πληρωθούν, προθεσμίες για δηλώσεις

Πρέπει να έχουν καταβληθεί προγραμματισμένοι φόροι δισεκατομμυρίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο χρόνος τελειώνει αλλά ατελείωτες μοιάζουν οι υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους.

Μέσα στις τέσσερις (και λιγότερες) εργάσιμες ημέρες που απομένουν για να ολοκληρωθεί το 2018 θα πρέπει να έχουν καταβληθεί προγραμματισμένοι φόροι δισεκατομμυρίων.

Και αυτό γιατί μέχρι τέλος του έτους πρέπει, όσοι δεν έχουν πληρώσει ήδη, να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, τα νομικά πρόσωπα τη δόση του φόρου εισοδήματος, να καταβληθούν τα ασφάλιστρα και να αποδοθεί ο ΦΠΑ. Η τέταρτη, προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, πρέπει να καταβληθεί ως τις 28 Δεκεμβρίου.

Τα τέλη κυκλοφορίας ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ, 640 ευρώ είναι η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, μισό δισ. ευρώ η δόση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων, συν τον ΦΠΑ, συν τις πληρωμές για την ασφάλεια.

Τα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας

Να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όσοι καθυστερήσουν θα πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής ο ιδιοκτήτης του οχήματος χρεώνεται με πρόστιμο ισόποσο του τέλους για ΙΧ και 50% του τέλους εάν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, φορτηγό ή λεωφορείο. Εάν τα τέλη είναι μικρότερα των 30 ευρώ το πρόστιμο είναι 30 ευρώ.

Η τελευταία ημέρα του έτους είναι διορία και για την δήλωση και απόδοση φόρου που παρακρατείται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τι δηλώσεις πρέπει να γίνουν στην Εφορία

Την ίδια ώρα μέσα στις τέσσερις εργάσιμες ημέρες που απομένουν πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις:

  • Για δωρεές χρηματικών ποσών και για γονικές παροχές χρηματικών ποσών (για κάλυψη αντικειμενικών δαπανών).
  • Φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018.
  • Χειρόγραφων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τους λήπτες αγροτικών επιδοτήσεων που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • Τροποποιητικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, είτε επειδή επέστρεψαν στον εργοδότη αποδοχές ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, είτε επειδή ο εργοδότης, λόγω λάθους, εξέδωσε διορθωτική βεβαίωση ή τροποποίησε το αντίστοιχο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών που υπέβαλε.
  • Τροποποιητικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, είτε επειδή επέστρεψαν στον εργοδότη αποδοχές ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, είτε επειδή ο εργοδότης, λόγω λάθους, εξέδωσε διορθωτική βεβαίωση ή τροποποίησε το αντίστοιχο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών που υπέβαλε.
  • Φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος (2017).
  • Φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από κληρονόμους αποβιωσάντων.
  • Τροποποιητικών φορολογίας εισοδήματος προηγουμένων ετών, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και ιατρών του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.
  • Ακινησίας οχημάτων.

Σε ότι αφορά την υποβολή δηλώσεων ακινησίας οχημάτων, οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι αποφάσισαν να μην τα κυκλοφορούν από το νέο έτος -με σκοπό την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια και, υπό περιπτώσεις, τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης, θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Με την έγκαιρη υποβολή (έως τις 31/12/2018) επιτυγχάνονται τα εξής:

α) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2019.

β) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2019. Επιπλέον, όσοι εξ’ αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην Ελλάδα από την 1η-1-2010 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας για το έτος 2019. Θα γλιτώσουν δηλαδή επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.

γ) Οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων ανεξαρτήτως κυβισμού θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2019. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2020 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητά τους.

Σε ότι αφορά τις δωρεές – γονικές παροχές ποσών για την κάλυψη τεκμηρίων, οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2018 περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα κ.λπ.) με χρήματα προερχόμενα από δωρεές ή γονικές παροχές πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να έχουν υποβάλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δηλώσεις για τις συγκεκριμένες δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Μόνο εφόσον έχουν υποβάλει τις δηλώσεις αυτές μέχρι τις 31/12/2018 θα μπορούν να επικαλεστούν τα χρηματικά ποσά των συγκεκριμένων δωρεών-γονικών παροχών για να καλύψουν τα τεκμήρια απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2019 και να αποφύγουν την καταβολή υπέρογκων ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων που μπορεί να τους προσδιορίσει η Εφορία.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση