HomeΕΛΛΑΔΑΕΛΤΑ: Τι ζητούν μικροί και μεγάλοι Έλληνες από τον Άγιο Βασίλη

ΕΛΤΑ: Τι ζητούν μικροί και μεγάλοι Έλληνες από τον Άγιο Βασίλη

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά στέλνουν το γράµµα στον Αϊ-Βασίλη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καραµέλες, γλυκά και τρία… καρότα είδαν οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ όταν πριν από λίγες ηµέρες άνοιξαν ένα από τα πρώτα φετινά γράµµατα των παιδιών για τον Αϊ-Βασίλη. Μετά την πρώτη έκπληξη διάβασαν το γράµµα και η απορία τους λύθηκε. Τα καρότα –βιολογικά, από τον κήπο της οικογένειας– ήταν φαγητό για τον Ρούντολφ και τους υπόλοιπους τάρανδους του Αϊ-Βασίλη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του »Έθνους», και φέτος δεκάδες χιλιάδες παιδιά στέλνουν το γράµµα στον Αϊ-Βασίλη, από τον οποίο ζητούν το δώρο που θα βρουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο το πρωί της Πρωτοχρονιάς.

Φορτηγά Ben 10, κούκλες Ladybug, DVD του Χάρι Πότερ, ακόµα και γυαλιά ηλίου σαν αυτά που φορά η Αριάνα Γκράντε θα πρέπει να βάλει στον σάκο του ο Αϊ-Βασίλης για να κάνει χαρούµενα τα Ελληνόπουλα.

Τα περισσότερα παιδιά ζητούν δώρα, αλλά σε πολλά γράµµατα αποκαλύπτονται τα κάθε είδους προβλήµατα που αντιµετωπίζουν στο σπίτι τους. Τα τελευταία χρόνια οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ διαβάζουν αρκετά γράµµατα παιδιών, τα οποία ζητούν να βρεθεί µια δουλειά για τους γονείς τους ή να γίνει καλά ένας δικός τους άνθρωπος που έχει αρρωστήσει. «Φέτος θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να γιατρέψεις τον παππού µου από τον καρκίνο. Αν θες, µη µου φέρεις τίποτα, απλά γιάτρεψε τον παππού µου» γράφει στον Αϊ-Βασίλη ένα κοριτσάκι.

Κάποια άλλα γράµµατα αποκαλύπτουν ότι όταν τα παιδιά µεγαλώνουν αρχίζουν να βλέπουν τα σηµεία της ιστορίας του Αϊ-Βασίλη που δεν τους φαίνονται τόσο πειστικά. «Θα ήθελα να σου κάνω τόσες πολλές ερωτήσεις, όπως πώς µπορείς και ζεις στον Βόρειο Πόλο, πώς µπορείς και µοιράζεις τα δώρα στα σπίτια που δεν έχουν καµινάδες. Ολα αυτά θα ήθελα να µου τα απαντήσεις όταν θα φέρεις το δώρο µου, που είναι µια καινούργια σχολική τσάντα» γράφει ένα άλλο κοριτσάκι.

Ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας των ΕΛΤΑ, Λάζαρος Λαζαρίδης, λέει ότι κάθε χρόνο στέλνονται περίπου 120.000 γράµµατα µε παραλήπτη τον Αϊ-Βασίλη. Οσα από αυτά έχουν στον φάκελο τα σωστά στοιχεία του αποστολέα λαµβάνουν µια απάντηση από τους βοηθούς του ΑϊΒασίλη. «Τα ΕΛΤΑ απαντούν ως βοηθοί και στέλνουν µια κάρτα και ένα φιλοτελικό δωράκι, όπως για παράδειγµα ένα γραµµατόσηµο» σηµειώνει ο κ. Λαζαρίδης, συµπληρώνοντας ότι πριν από λίγες ηµέρες οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ διάβασαν ένα πολύ συγκινητικό γράµµα στο οποίο δεν υπήρχε η πλήρης διεύθυνση. «Το παιδί είχε γράψει στον φάκελο τον αριθµό του κινητού του. Πήραµε τηλέφωνο και είπαµε ότι είµαστε οι βοηθοί του Αϊ-Βασίλη και θέλουµε τη διεύθυνσή του για να απαντήσουµε στο γράµµα. Η µητέρα του παιδιού χάρηκε πολύ». Για να µην υπάρχουν τέτοιες δυσκολίες τα ΕΛΤΑ έχουν δηµιουργήσει µια ιστοσελίδα, την hohoho.elta.gr, στην οποία έχει αναρτηθεί εκπαιδευτικό βίντεο µε οδηγίες για το πώς γράφονται σωστά τα στοιχεία του αποστολέα και του παραλήπτη σε ένα γράµµα.

Πάντως δεν είναι µόνο τα παιδιά που στέλνουν γράµµατα στον Αϊ-Βασίλη σε αυτά τα 29 χρόνια που λειτουργεί η υπηρεσία των ΕΛΤΑ. Και οι µεγάλοι έχουν γράψει πολλά γράµµατα, όχι για να ζητήσουν δώρα αλλά περισσότερο για να εκφράσουν τις ανησυχίες, τους φόβους, τις ελπίδες τους για το µέλλον και, ίσως περισσότερο απ’ όλα, την επιθυµία να ξαναγίνουν παιδιά για λίγο.

Αρκετά απ’ αυτά τα γράµµατα είχαν παρουσιαστεί σε λεύκωµα που είχαν εκδώσει τα ΕΛΤΑ πριν από λίγα χρόνια και δείχνουν την πιο καλά κρυµµένη πλευρά του χαρακτήρα των ενηλίκων. «Για ακόµα µία φορά θα σου ζητήσω ό,τι πραγµατικά λείπει από τη ζωή µου. Αγάπη, ηρεµία, υγεία ψυχική (ευτυχώς σωµατική έχω και σ’ ευχαριστώ γι’ αυτό). Κλείσ’ τα όλα αυτά σ’ ένα ξύλινο κουτί και µε µια µελωδία να απλώνεται σ’ εµένα και στους γύρω µου. Καλή χρονιά! Η κάπως µεγάλη φίλη σου, που όσο µεγαλώνει τόσο πιστεύει πως κάτι ονειρικό, όπως εσύ, µπορεί να αλλάξει την ανία της ζωής της» διαβάζουµε σ’ ένα από αυτά τα γράµµατα

Διαφήμιση
Διαφήμιση