HomeΚΡΗΤΗΤο CRETE GIS της Περιφέρειας Κρήτης στην υπηρεσία φορέων, πολιτών και υπηρεσιών

Το CRETE GIS της Περιφέρειας Κρήτης στην υπηρεσία φορέων, πολιτών και υπηρεσιών

Παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο σχεδιασμός, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών της Περιφέρειας Κρήτης (CRETE GIS) παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα CRETE GIS θα συγκεντρώνει όλα τα χωρικά και γεωγραφικά δεδομένα τα οποία είχαν μαζευτεί μέχρι σήμερα ώστε να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες μεταξύ τους, κατ’ επέκταση οι εργαζόμενοι, ενώ και οι πολίτες, φορείς θα έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά δίχως να αναγκάζονται να επισκέπτονται τις υπηρεσίες.

Στην σημερινή ημερίδα παρουσιάστηκαν η «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, e-Government, Στρατηγικός Σχεδιασμός και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2019» από τον Δρ. Κυριάκο Κώτσογλου, Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, «Οργάνωση και Συντονισμός Δράσεων για την Ανάπτυξη του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών» από την Δρ. Ελένη Χατζηγιάννη Προϊσταμένη Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης-Συντονίστρια Επιχειρησιακού Στόχου, ενώ ο Δρ Παναγιώτης Παρτσινέβελος, Αναπλ. Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, υπεύθυνος έργου παρουσίασε την ενότητα «CRETE–GIS:Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Διαχείρισης Γεωχωρικών Δεδομένων Περιφέρειας Κρήτης».

crete-gis2

Σε δηλώσεις τους οι εισηγητές Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής, Κυριάκος Κώτσογλου, Ελένη Χατζηγιάννη, Παναγιώτης Παρτσινέβελος αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα του έργου. Συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου δήλωσε:

«Η ημερίδα έχει σαν αντικείμενο την παρουσίαση του «Gis Crete», είναι μία προσπάθεια η οποία και μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση τα έτη 2014-2019 αποτελεί τη συνεργασία μεταξύ τριών βασικών μερών της Περιφέρειας Κρήτης του Πολυτεχνείου Κρήτης και της ∆ιεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

Ως προσπάθεια είχε τέσσερις βασικούς άξονες πρώτον να ενοποιήσει όλα τα χωρικά και γεωγραφικά δεδομένα τα οποία είχαν μαζευτεί μέχρι σήμερα από πολύ σημαντικές αλλά και μεμονωμένες ενέργειες στην Κρήτη, δεύτερον να δημιουργήσει μία υποδομή, μία ιστοσελίδα όπου δεν θα χρειάζεται πια να γίνουν άλλες ενέργειες GIS αλλά όλες οι επόμενες ενέργειες θα υιοθετούνται σε αυτή, επίσης να δημιουργήσει μία δομή η οποία θα υποστηρίζει αυτό και θα ονομάζεται τμήμα GIS Περιφέρειας Κρήτης και τέταρτον να δημιουργήσει την κουλτούρα στην Περιφέρεια Κρήτης ώστε κάθε πληροφορία από δω και στο εξής η οποία θα “ανεβαίνει” να μπορεί να ανέβει σε διαφορετικά layers.

Τα γεωχωρικά δεδομένα, το gis γενικότερα, αποτελεί μία εφαρμογή στην οποία μόνο η φαντασία μπορεί να περιορίσει το είδος των δεδομένων, δηλαδή από τουρισμό και περιβάλλον χωροταξία, υγεία, μεταφορές». Όπως ανέφερε ο κ. Κώτσογλου, είναι ένα πληροφοριακό σύστημα δεδομένων, ένα management information system, το οποίο δίνει τη δυνατότητα διαχείρισης της πληροφορίας, «ήταν μία εξαιρετική ενέργεια συνέργειας μεταξύ της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του περιβάλλοντος και της χωροταξίας και των δυο αντίστοιχων Αντιπεριφερειαρχών και πιστεύουμε ότι σήμερα είναι μόνο η αρχή και τα επόμενα χρόνια πάλι σε συνεργασία με τα Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης θα συνεχίσουμε να γεμίζουμε δεδομένα και να προτείνουμε το πλήθος των πληροφοριών που θα είναι διαθέσιμα και στις υπηρεσίες και στον Πολίτη»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής από την πλευρά του ανέφερε:

«Το σύστημα αυτό θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την Κρήτη συγκεντρώνοντας όλα τα δεδομένα τα γεωχωρικά και την πληροφορία που τα συνοδεύει τα οποία μέχρι τώρα ήτανε αποσπασματικά σε κάποιες ηλεκτρονικές ενότητες και δύσκολα προσβάσιμα στον καθένα. Φιλοδοξούμε λοιπόν να τα ενώσουμε σε μία βάση δεδομένων, να βάλουμε να ψηφιοποιήσουμε και άλλα πολλά γεωχωρικά δεδομένα που υπάρχουν στο δημόσιο τομέα και τα οποία είναι ελεύθερα ουσιαστικά αλλά δεν είναι εύκολο να τα βρει κάποιος, έτσι ώστε και οι υπηρεσίες οι δικές μας να έχουν μία πάρα πολύ μεγάλη βάση δεδομένων για να μπορούν να ενημερώνονται όταν τίθενται θέματα γνωμοδοτήσεων, ενώ πρόσβαση θα έχουν οι πολίτες, οι μελετητές για παράδειγμα που θέλουν να συγκεντρώσουν στοιχεία για διάφορα έργα ή μελέτες. Φιλοδοξούμε βέβαια το επόμενο διάστημα να μπορέσομε να το κάνουμε web έτσι ώστε και κάποιες υπηρεσίες να μπορούν ηλεκτρονικά να παραδίδονται στον πολίτη να υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημά του, και να παίρνει την απάντηση του πάλι μέσω του υπολογιστή. Είναι μια σημαντική προσπάθεια που κάνουμε διότι η χώρα μας δεν έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εμείς φιλοδοξούμε ως Περιφέρεια Κρήτης να προχωρήσει αυτά τα ζητήματα προς όφελος των υπηρεσιών, των εργαζομένων, των πολιτών».

Ο Παναγιώτης Παρτσινέβελος αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείο Κρήτης δήλωσε: «Οι πολίτες αρχικά θα έχουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένα δεδομένα. Αποτελεί μία σημαντική ηλεκτρονική υποδομή από την οποία και οι πολίτες και οι υπάλληλοι της Περιφέρειας θα μπορούν να κάνουν μία σειρά από χωρικές εργασίες όπως για παράδειγμα θα μπορούν μεταξύ τους να συνεννοούνται επί των χωρικών δεδομένων της Περιφέρειας στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, στην πολεοδομία, στη χωροταξία, θα μπορούν να ανανεώνουν τους χάρτες να παίρνουν χάρτες καινούργιους και πάνω εκεί να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις οι οποίες αφορούν την καθημερινότητα τους. Για παράδειγμα θα μπορούν να επιλέγουν κάποιο σημείο ή το οικόπεδο τους, την ιδιοκτησία τους στο χάρτη θα μπορούν να ξέρουν κάποιες ειδικές συνθήκες οι οποίες ισχύουν πολεοδομικά και χωροταξικά και για οποιαδήποτε συνθήκη ώστε να μην μπαίνουν καν στην διαδικασία να ενοχλούν σε εισαγωγικά τις υπηρεσίες».

Η Ελένη Χατζηγιάννη Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού στην Περιφέρεια Κρήτης δήλωσε: «Η προσπάθεια αυτή, δηλαδή η δημιουργία του GIS Κρήτης και γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών για την Κρήτη είναι πάρα πολύ χρήσιμη και για τις υπηρεσίες όχι μόνο της Περιφέρειας αλλά και των άλλων φορέων καθώς και για τους πολίτες. Ο λόγος, διότι αφενός συγκεντρώνει, αναρτά, με ψηφιακό τρόπο όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες από ποικίλες υπηρεσίες, δραστηριότητες, έργα, διάφορες πληροφορίες που μπορεί να είναι χρήσιμες για τα υπηρεσιακά στελέχη αλλά και για τους πολίτες και αφετέρου διότι μέσω από εφαρμογές που αναπτύσσονται και που μπορούν στο μέλλον να επικαιροποιηθούν και να αναπτυχθούν και νέες ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα μέσα από μία ηλεκτρονική διακυβέρνηση να διατυπώσει ερωτήματα και να πάρει πληροφορίες και να εξυπηρετηθεί».

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Αλεξάκης, Νίκος Ξυλούρης, Μιχάλης Βαμιεδάκης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων αλλά και υπηρεσιών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση