HomeHL-939χρονη από το Ηράκλειο μέλος κυκλώματος με τηλεφωνικές απάτες – 40 τα θύματα της

39χρονη από το Ηράκλειο μέλος κυκλώματος με τηλεφωνικές απάτες – 40 τα θύματα της

Πώς εξαπούσε τους πολίτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως… μετρ στις τηλεφωνικές απάτες χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία μία 39χρονη γυναίκα από το Ηράκλειο που συνελήφθη ως αρχηγός κυκλώματος που από το 2016 μέχρι και σήμερα εκμεταλλεύονταν ανυποψίαστους πολίτες.

Πιο αναλυτικά, από την εξάρθρωση του κυκλώματος, προέκυψε ότι τα μέλη του εμπλέκονται σε συνολικά 272 απάτες ή απόπειρες απάτης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος 71.980 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος από τις 232 απόπειρες απάτης που διέπραξαν προσδιορίζεται στις 270.000 ευρώ.

Ως προς τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα, διαπιστώθηκε ότι η 39χρονη επικοινωνούσε τηλεφωνικά με επαγγελματίες διαφόρων αντικειμένων και κλάδων (αντιπροσώπους πώλησης οχημάτων, ξενοδόχους, φαρμακοποιούς κ.α.) σε διάφορες περιοχές της χώρας, στους οποίους συστηνόταν ως σύζυγος ή κόρη ομοειδούς επαγγελματία της περιοχής.

Στη συνέχεια, ανέφερε ψευδώς ότι βρίσκεται στο νοσοκομείο γειτονικής πόλης και ότι το προηγούμενο βράδυ απεβίωσε στενό συγγενικό της πρόσωπο και χρειάζεται άμεσα χρήματα για τα έξοδα μεταφοράς και κηδείας του θανόντος. Ακολούθως, στηριζόμενη στο ψέμα ότι δεν βρίσκεται στην πόλη, ανέφερε ότι θα στείλει κάποιο δικό της άτομο για να παραλάβει τα χρήματα.

Στις περιπτώσεις που το θύμα προσφερόταν να κάνει κατάθεση σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, η 39χρονη παρουσίαζε σαν δικαιολογία για την αδυναμία πραγματοποίησης τέτοιου είδους συναλλαγής, είτε χρέη προς το δημόσιο, είτε καλύτερη τιμή στην πληρωμή του γραφείου τελετών με μετρητά.

Αφότου έπειθε τα θύματα της, περνούσε στο δεύτερο επίπεδο δράσης, που αφορούσε την αναζήτηση του ατόμου που θα παραλάμβανε τα χρήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εντόπιζε τυχαία έναν οδηγό ταξί, μέσω του τοπικού τηλεφωνικού κέντρου ταξί ή κάποιας τοπικής πιάτσας ταξί. Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ανέφερε στον οδηγό τα ίδια ψευδή γεγονότα και του ζητούσε να παραλάβει τα χρήματα και να τα στείλει μέσω τηλεφωνικής επιταγής σε άτομο στην Αθήνα, αφού πρώτα κρατήσει για τις υπηρεσίες του μικρό μέρος από τα χρήματα.

Ακολουθούσε η παραλαβή των χρημάτων στην Αθήνα από τα υπόλοιπα ταυτοποιημένα μέλη του κυκλώματος, που εργάζονταν ως οδηγοί ταξί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γινόταν επιλογή ατόμου – παραλήπτη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με το δεύτερο επίπεδο δράσης.

Ο 65χρονος «ταμίας» του κυκλώματος

Στο αμέσως επόμενο επίπεδο ακολουθούσε η παράδοση των χρημάτων στον 65χρονο, σε συγκεκριμένη περιοχή της Αττικής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις για να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος εντοπισμού του 65χρονου από τις αρχές, χρησιμοποιούσαν ενδιάμεσα ακόμη έναν οδηγό ταξί.

Στη συνέχεια, ο 65χρονος συσκεύαζε τα χρήματα σε δέματα και τα έστελνε με μεταφορικές εταιρείες στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου με τη βοήθεια πάλι οδηγού ταξί παραδίδονταν σε άγνωστο μέχρι στιγμής άτομο του κυκλώματος και από εκεί κατέληγαν στα χέρια της 39χρονης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας του κυκλώματος και τυχόν εμπλοκή σε αυτό και άλλων ατόμων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση