HomeHL-9Τούρκος ΥΠΕΘΑ σε Αποστολάκη: Θα προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας

Τούρκος ΥΠΕΘΑ σε Αποστολάκη: Θα προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας

Απίστευτη πρόκληση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με καθυστέρηση ωρών και αφού είχαν προβεί στην προκλητική ενέργεια της υπερπτήσης πάνω από το Καστελόριζο, απάντησαν οι Τούρκοι στον αργηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η απάντηση ήρθε δια στόματος του Τούρκου υπ. Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μίλησε για «γαλάζια» πατρίδα τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από τα «δικαιώματά» της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα είπε:

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη ᾽γαλάζια πατρίδα μας᾽. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα το πρωί δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο, λίγα λεπτά μάλιστα, αφότου απογειώθηκε το ελικόπτερο του Πάνου Καμμένου από τη νήσο Μεγίστη όπου διανυκτέρευσε. Τα δύο τουρκικά αεροσκάφη, μάλιστα, πέταξαν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος.

Να σημειωθεί ότι οι νέες προκλήσεις έρχονται μετά τις δηλώσεις αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος διεμήνυσε χθες στην Τουρκία: «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Αργότερα, ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο Πάνος Καμμένος από τη Μεγίστη, τονίζοντας ότι «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας».

Τι εννοούν με τον όρο Γαλάζια πατρίδα

Ο όρος Γαλάζια Πατρίδα χρησιμοποιήθηκε από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ πριν λίγο καιρό και αποτυπώνει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, ΑΟZ και Κύπρο.

Ταυτόχρονα με τον όρο «γαλάζια πατρίδα» η Τουρκία εξηγεί την σημασία που δίνει στις ναυτικές της δυνάμεις, σαν μοχλό διεκδίκησης κερδών στην εξωτερική πολιτική.

«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε «γαλάζια πατρίδα» συνεχίζεται. Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες» είχε δηλώσει τότε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κορυφαίος αξιωματούχος έβαζε στο τραπέζι τηn «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας, εννοώντας ότι δεν θα αφήσουν κανένα να κάνει ο,τιδήποτε στη θάλασσα χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί και να συμφωνήσει η Αγκυρα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση