HomeHL-9Χριστουγεννιάτικα ντου της Εφορίας -Ποιους στοχεύουν, τα πρόστιμα

Χριστουγεννιάτικα ντου της Εφορίας -Ποιους στοχεύουν, τα πρόστιμα

Ποιοι στόχοι βρίσκονται στην… πρώτη γραμμή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι εφοριακοί ετοιμάζονται να ντυθούν Αϊ Βασίληδες και να μοιράσουν άφθονα πρόστιμα, κάνοντας αρχή μέσα στο Σαββατοκύριακο, που σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Αυτή τη φορά τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ, που θα «χτενίσουν» τη Χριστουγεννιάτικη αγορά, θα έχουν στο σακούλι τους και τις νέες «καμπάνες», που συμπεριλήφθηκαν στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο και προβλέπουν πρόστιμο 500 ευρώ ανά έλεγχο, για όσους εκδίδουν αποδείξεις από αδήλωτους φορολογικούς μηχανισμούς, κοινώς από ταμειακές- «μαϊμού». Η εμπειρία των θερινών εξορμήσεων δείχνει, άλλωστε, ότι τέτοιου είδους παραβατικότητα δεν αφορά, πλέον, σε μεμονωμένα φαινόμενα. Αντιθέτως.

Πρώτος στόχος- ως είθισται- είναι ο κλάδος της εστίασης, που αυτές τις ημέρες έχει την τιμητική του. Εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, μεγάλες πίστες, θα δεχθούν επισκέψεις κατά κύματα από κλιμάκια εφοριακών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα εφαρμοστεί η μέθοδος του repeat. Έτσι, όσες επιχειρήσεις πιάστηκαν πρόσφατα στην τσιμπίδα, με κραυγαλέα παραβατικότητα και έκλεισαν για 48 ώρες, θα ελεγχθούν εκ νέου κατά προτεραιότητα. Η σχετική «μαύρη» λίστα είναι μακριά και όπως λένε δηκτικά στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης, «θα χρειαστούν πολλές υπερωρίες».

Στο στόχαστρο μπαίνουν, επίσης, ξενοδοχεία και πανσιόν, όχι μόνο στα γνωστά χειμερινά θέρετρα της Περιφέρειας, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας ή μεγάλων πόλεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εφαρμοστεί πάλι η τακτική, που απέδωσε καρπούς και το περασμένο και το περσινό καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, μέσω των ειδικών ηλεκτρονικών σελίδων, που γίνονται κρατήσεις, αλλά και με τηλεφωνικές επαφές ως πελάτες, εφοριακοί θα ελέγχουν την πληρότητα των μονάδων και τις μέσες τιμές δωματίων. Στην επόμενη φάση, είτε θα γίνονται επιτόπιοι προληπτικοί έλεγχοι είτε αυτά τα ενδεικτικά στοιχεία θα διασταυρώνονται με τις δηλώσεις ΦΠΑ, προκειμένου να εντοπίζονται σημαντικές αποκλίσεις, που αποτελούν ένδειξη φοροδιαφυγής. Το γεγονός, δε, ότι η πληρότητα σε κλασικούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς στην Ηπειρωτική ή και νησιωτική Ελλάδα, αγγίζει ακόμα και το 100%, ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για εκτεταμένους ελέγχους.

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι ενώ οι κλασικοί προληπτικοί έλεγχοι αποδίδουν ποσοστά παραβατικότητας κοντά στο 20%, οι στοχευμένοι έλεγχοι της ΥΕΔΔΕ αποκαλύπτουν φοροδιαφυγή, που κατά κλάδο μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 50% ή 60%. Κι αυτό το στοιχείο ενισχύει την άποψη ότι ακόμα και οι προληπτικοί έλεγχοι δεν μπορούν να γίνονται στα «τυφλά», αλλά με προεργασία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι εφορίες έχουν ολοκληρώσει ως τώρα 14.661 μερικούς ελέγχους, εκ των οποίων οι 8.951 αφορούν σε φρέσκες υποθέσεις. Αντίστοιχα, η ΥΕΔΔΕ έχει ολοκληρώσει 4.690 προληπτικούς ελέγχους, από τους οποίους προέκυψαν φορολογικές παραβάσεις σε 2.807 επιχειρήσεις.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση