HomeHL-WorldΒραβευμένος ρεπόρτερ του Spiegel αποδείχθηκε απατεώνας

Βραβευμένος ρεπόρτερ του Spiegel αποδείχθηκε απατεώνας

Επινοούσε τις συνεντεύξεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Spiegel έκανε μια αποκάλυψη που τη χαρακτήρισε τη χειρότερη στιγμή στα 70 χρόνια ιστορίας του περιοδικού.

Ενας βραβευμένος δημοσιογράφος του Spiegel εδώ και χρόνια διαστρέβλωνε τα ρεπορτάζ του, παρουσιάζοντας δηλώσεις και συνεντεύξεις που είχε επινοήσει ο ίδιος.

Πρόκειται για τον Κλάας Ρελότιους, ο οποίος στις αρχές Δεκεμβρίου τιμήθηκε με το βραβείο του ρεπόρτερ της χρονιάς, για άρθρο με θέμα τους νεαρούς Σύριους που υποκίνησαν τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2011. Την Κυριακή, ο 35χρονος παραιτήθηκε από το περιοδικό.

Οταν τον κατηγόρησε ένας άλλος δημοσιογράφος, με τον οποίο είχε συνεργαστεί σε ρεπορτάζ στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, ο Ρελότιους παραδέχθηκε τελικά ότι επινόησε δηλώσεις και γεγονότα τα οποία δεν είδε ποτέ. Δεν ήταν η πρώτη φορά.

Συνολικά, τουλάχιστον 14 άρθρα του είχαν παραποιηθεί: μεταξύ αυτών, ένα για έναν Υεμενίτη που έμεινε επί 14 χρόνια, χωρίς λόγο, στη φυλακή του Γκουαντάναμο και ένα άλλο για τον Κόλιν Κάρπερνικ, τον Αμερικανό αθλητή που γονάτιζε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές ανισότητες. Ο Ρελότιους ισχυριζόταν ότι είχε πάρει συνέντευξη από τους γονείς του.

«Είμαι άρρωστος και χρειάζομαι βοήθεια», ήταν η δικαιολογία που είπε ο 35χρονος. Στο εκτενές άρθρο για την υπόθεση, η διεύθυνση του Spiegel δηλώνει σοκαρισμένη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το περιοδικό διαθέτει υπηρεσία επαλήθευσης των στοιχείων για όσα γράφουν οι ρεπόρτερ του. Τώρα, θα ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για να εξακριβωθεί πώς περνούσαν ως έγκυρα τα ρεπορτάζ του Ρελότιους.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση