HomeΕΛΛΑΔΑ«Ιερή συμφωνία»: Περιμένει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για να τοποθετηθεί η Εκκλησία

«Ιερή συμφωνία»: Περιμένει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για να τοποθετηθεί η Εκκλησία

Συνεδρίασε η ειδική επιτροπή που σύστησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να περιμένει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί αποφάσισε, κατά την πρώτη συνεδρίασή της, η ειδική επιτροπή που σύστησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τον διάλογο με την κυβέρνηση στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, βάζοντας με αυτό τον τρόπο μετά και τις ηχηρές αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας προσωρινό «φρένο» στο ζήτημα.

Επίσης, τονίζεται ακόμα ότι η Επιτροπή λειτουργεί μόνο συλλογικώς τα καθήκοντά της και τα μέλη της δεν συμμετέχουν σε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς εντολή της Επιτροπής, ενώ η αποστολή της Επιτροπής περιορίζεται μόνο στην επεξεργασία και εισήγησή της προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας επί του επικειμένου σχεδίου νόμου.

Στη συνεδρίαση, υπό τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, έδωσαν το παρών οι μητροπολίτες Κορίνθου και Πατρών, ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλιακμάνης, ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Κονδύλης, και ο νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, τέθηκαν και εγκρίθηκαν τα όρια και τα πλαίσια σύμφωνα με τα οποία θα εργασθεί η Επιτροπή, που καθορίσθηκαν από την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 16ης Νοεμβρίου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης η επιτροπή εξέδωσε το εξής ανακοινωθέν:

1) Αναμένει από την Ελληνική Κυβέρνηση το Σχέδιο Νόμου, σύμφωνα με την από 16.11.2018 δήλωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού «…η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή…». Η Επιτροπή θα τοποθετηθεί επί του Σχεδίου Νόμου, αφού αυτό καταρτισθεί από την Κυβέρνηση και της υποβληθεί

2) Η Επιτροπή ασκεί μόνο συλλογικώς τα καθήκοντά της και εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό της, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο. Τα μέλη της Επιτροπής δεν συμμετέχουν, χωρίς εντολή της, σε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης επί του αντικειμένου της αρμοδιότητός της και

3) Η Επιτροπή περιορίζεται, κατά το αντικείμενο της αποστολής της, μόνο στην επεξεργασία και εισήγησή της προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας επί του επικειμένου Σχεδίου Νόμου.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση