Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στο Μονομελές Εφετείο Ηρακλείου η δίκη για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με τον χάλκινο κούρο στη Σητεία που είχε αποκαλυφθεί στις 29 Μαΐου 2015.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν τέσσερα άτομα που στις 29 Μαΐου του 2015 επιχείρησαν να πουλήσουν τον αρχαιολογικό αυτό θησαυρό.

Πρόκειται για δύο 35χρονους και δύο 41χρονους που είχαν στην κατοχή τους έναν Μινωικό Κούρο ανεκτίμητης αξίας, οι οποίοι πιάστηκαν στα… πράσα την ώρα που πήγαν να δείξουν τον θησαυρό σε υποψήφιο αγοραστή .Οι τρεις εξ αυτών κατηγορούνται για υπεξαίρεση αρχαίου μνημείου ενεργώντας κατ’ επάγγελμα από κοινού, καθώς και για απόπειρα διάθεσης αρχαίου μνημείου. Ο τέταρτος των κατηγορουμένων βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα διάθεσης του μινωικού κούρου.
1
Κούρος

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιου αρχαιολόγου Εφορίας αρχαιοτήτων, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος – 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 cm, που απεικονίζει ένα Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος.

Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο.

Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας.
kouros

Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης – ανεκτίμητης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση