HomeHL-GreeceΣτο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Τέσσερις εμπλοκές και 107 παραβιάσεις!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο κόκκινο έφτασε σήμερα η τουρκική προκλητρικότητα πάνω από το Αιγαίο καθώς σημειώθηκαν τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών και 107 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου!

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας πάνω από το Βορειοανατολικό Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, πέταξαν 15 τουρκικά αεροσκάφη.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και ένα CN-235) προέβησαν επίσης σε 24 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Δέκα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Νωρίτερα, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν και υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσες, το Μακρονήσι και τη νήσο Ανθρωποφάγοι, νότια των Φούρνων Ικαρίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η προκλητική πτήση έγινε από δύο F-16 κι ακόμη δύο F-4 τα οποία εισήλθαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών στις 14:03 σήμερα -17 Δεκεμβρίου- το μεσημέρι.

Μόλις εισέβαλαν στο FIR Αθηνών, ο σχηματισμός των τεσσάρων τουρκικών μαχητικών «έσπασε» σε δύο ζεύγη. Τα δύο F-16 πέρασαν στα 18.000 πόδια πάνω από τη νήσο Ανθρωποφάγοι και στη συνέχεια πέταξαν πάνω και από το Μακρονήσι στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων. Την ίδια ώρα, τα δύο τουρκικά Φάντομ πέρασαν χαμηλότερα από τα F-16 -σε ύψος περίπου 12.500 ποδών- πάνω από τις νησίδες Αθρωποφάγοι και Μακρονήσι.

Επειτα από σχεδόν μισή ώρα πτήσης μέσα στο FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα τουρκικά μαχητικά βγήκαν από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Πρώτα εξήλθαν από το FIR Αθηνών τα δύο τουρκικά F-4 (ώρα 14:28) και ακολούθησαν τα δύο τουρκικά F-16 (ώρα 14:35).

Νέες πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τις Οινούσσες

Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, ακόμη δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες αυτή τη φορά! Η ώρα ήταν 16:04 όταν ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέρασαν σε ύψος 26.000 ποδών πάνω από τις Οινούσσες.

Να σημειωθεί ότι οι επιθετικές ενέργειες στις οποίες προέβη σήμερα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, έγιναν λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σε στρατιωτικά φυλάκια στις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση