HomeHL-World«Όχι» σε μονομερείς ενέργειες το μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία για τη Συρία

«Όχι» σε μονομερείς ενέργειες το μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία για τη Συρία

«Οι δηλώσεις περί ενδεχόμενης τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία είναι πηγή ανησυχίας» δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα επίθεση που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν στη βόρεια Συρία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Άγκυρα πρέπει «να απόσχει» από κάθε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος επισήμανε η Μογκερίνι το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ο τουρκικός στρατός θα επιτεθεί ξανά εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανατολικά του Ευφράτη ποταμού. Δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τη YPG «τρομοκρατική» οργάνωση, τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). Αλλά η κουρδική πολιτοφυλακή αυτή είναι η κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της κουρδοαραβικής συμμαχίας που αποτελεί αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σε στενή συνεργασία με τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον.

«Καθώς ο αγώνας εναντίον του Ντάες εισέρχεται στα τελικά του στάδια, όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν προς την επίτευξη του στόχου της οριστικής του ήττας, η οποία παραμένει ένας απολύτως απαραίτητος σκοπός για να υπάρξει διαρκής λύση της συριακής κρίσης», υπογράμμισε η Μογκερίνι στην ανακοίνωσή της, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα θεωρούσαν «απαράδεκτη» μια νέα τουρκική επιχείρηση, καθώς στο πλευρό των ΣΔΔ επιχειρούν και αμερικανοί στρατιωτικοί. Η Άγκυρα έχει ήδη εξαπολύσει δύο επιθέσεις στη βόρεια Συρία από το 2016.

«Οι δηλώσεις περί ενδεχόμενης (νέας) τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία είναι πηγή ανησυχίας», επέμεινε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση