100 εκατομμύρια ευρώ είναι συνολική αξία των ναρκωτικών και των χαπιών που εντοπίστηκαν στα κοντέινερ με τους… διπλούς πάτους στο πλοίο NOKA που εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης.

https://www.youtube.com/watch?v=1UdJJss–A0

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από το Λιμενικό Σώμα το πλοίο μετέφερε 6 τόνους και 51 κιλά χασίς σε μορφή σοκολάτας καθώς και 3.127.360 χάπια Captagon που είναι γνωστά ως «χάπια των τζιχαντιστών».

noka

Το χρονικό των ερευνών

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου όταν στα γραφεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του λιμενικού σώματος έφτασαν πληροφορίες για ένα «ύποπτο» πλοίο που φαίνεται ότι μετέφερε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Οι λιμενικές αρχές εντόπισαν στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης το πλοίο «ΝΟΚΑ», σημαίας Συρίας, στο οποίο επέβαιναν 11 μέλη πληρώματος.

noka1

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Λαττάκεια της Συρίας με προορισμό λιμάνι της Λιβύης.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, οι βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο πλοίο και εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών – οι άνεμοι έπνεαν βορειοδυτικοί 8 μποφόρ – οδήγησαν το πλοίο στο λιμάνι του Αθερινόλακκου της Ιεράπετρας.

Οι έρευνες άρχισαν αμέσως ωστόσο ήταν άκαρπες με τις λιμενικές αρχές να αποφασίσουν να μεταφέρουν το πλοίο στο λιμάνι του Ηρακλείου προκειμένου να πραγματοποιήσουν περαιτέρω έλεγχο.

Όταν το πλοίο έφτασε στο Ηράκλειο οι άνδρες του λιμενικού ξεφόρτωσαν τα 18 κοντέινερ που υπήρχαν στο ΝΟΚΑ και ξεκίνησαν την έρευνα με την συμμετοχή και ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών. Μάλιστα, η Μίσα – το λαγωνικό του λιμενικού της Κρήτης – τραυματίστηκε κατά την διάρκεια των ερευνών και χρειάστηκε να έρθει άλλο σκυλί.

noka2

Οι μέρες περνούσαν και οι έρευνες δεν απέδιδαν καρπούς με αποτέλεσμα να δοθεί το… πράσινο φως για τον απόπλου του πλοίου.

Λίγο πριν αναχωρήσει το πλοίο οι λιμενικοί πέτυχαν… λαβράκι. Τότε, διαπίστωσαν πως 8 κοντέινερ είχαν… διπλούς πάτους.

Μάλιστα, ο διπλός πάτος που είχαν χτιστεί τα ναρκωτικά στα εν λόγω εμπορευματοκιβώτια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ανάμεσα στις συσκευασίες υπήρχε καφές, μπαχαρικά και πριονίδια κατέστησαν εξαιρετικά δυσχερές το ερευνητικό έργο των εξειδικευμένων υπηρεσιακών κλιμακίων, ενώ λόγω του τρόπου που τα ναρκωτικά ήταν τοποθετημένα στην κρύπτη, η διαδικασία εντοπισμού και ανάκτησης αυτών ήταν πολύ επίπονη και χρονοβόρα.

noka3

Συνολικά βρέθηκαν 9.618 συσκευασίες που περιείχαν χασίς – σοκολάτα συνολικού μικτού βάρους 6.051,700 κιλών και 2.071 συσκευασίες περιέχουσες δισκία CAPTAGON, συνολικού μικτού βάρους 539,2 κιλών αποτελούμενες από περίπου 3.127.360 δισκία.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το πλοίο και το σύνολο του φορτίου του, ενώ τα έντεκα μέλη πληρώματος συνελήφθησαν και πρόκειται να προσαχθούν αύριο ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

noka4

Διαφήμιση
Διαφήμιση