HomeΚΡΗΤΗΟ Γιώργης Μαρινάκης για τη διαχείριση απορριμμάτων

Ο Γιώργης Μαρινάκης για τη διαχείριση απορριμμάτων

Τι αναφέρει σε ανοιχτή δήλωσή του προς τους δημότες του Ρεθύμνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ανοιχτή παρέμβασή του προς τους δημότες του Ρεθύμνου ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης αναφέρεται στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο κ. Μαρινάκης αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Επειδή κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαχείριση απορριμμάτων, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Θ. Νίνος υποστήριξε πως «…το Ρέθυμνο ηττήθηκε γιατί πήγε απροετοίμαστο…» και με αφορμή τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη σημερινή κοινή σύσκεψη μεταξύ της Ολομέλειας των Δημάρχων και της ΠΕΔ με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού, θα ήθελα, προς αποφυγήν δημιουργίας στρεβλών εντυπώσεων, να ενημερώσω τους συμπολίτες για τα εξής :

1. Σε ότι αφορά την έγκαιρη προετοιμασία των Δήμων του Ρεθύμνου για τη διεκδίκηση ΦΟΣΔΑ, κάθε άλλο παρά ισχύουν οι παραπάνω ισχυρισμοί του κ. Νίνου. Το Ρέθυμνο, δεν μπορούσε, σύμφωνα με τα κριτήρια της ισχύουσας Νομοθεσίας, να διεκδικήσει δικό του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν προχώρησε ο Δήμος Αμαρίου σε τέτοια διεκδίκησης όπως άλλωστε έπραξαν και οι άλλοι Δήμοι και Δήμαρχοι του Νομού με τους οποίους έχουμε συναντίληψη επί του θέματος. Οι συγκεκριμένες απόψεις έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια στο πλαίσιο συσκέψεων που πραγματοποιούνται, τα τελευταία 3 χρόνια, στο γραφείο της κας Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, δημοσιοποιούνται μέσω Δελτίων Τύπων, με διαφάνεια κι ενημερώνονται οι πολίτες. Επομένως, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ενημερώθηκε.

2. Η θέση, λοιπόν, την οποία έχουμε κατά καιρούς διατυπώσει και καταθέσαμε με σαφήνεια και στη σημερινή σύσκεψη της Ολομέλειας στο Ηράκλειο, είναι ότι σταθερός γνώμονας στη λήψη των αποφάσεων μας είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου μας και το κόστος που θα επιβαρύνει τους δημότες μας.

3. Με αυτό το πνεύμα κι επειδή δεν προέκυψε η αναγκαία ομοφωνία ή έστω εκείνη η συμφωνία που θα πληροί τα αριθμητικά δεδομένα που ο Νόμος απαιτεί , συμφωνήσαμε, αφού λάβουμε την απαραίτητα τεχνο-οικονοική μελέτη του ΕΣΔΑΚ, να συναντηθούμε εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη και, υπό το φως των νέων δεδομένων που θα έχουμε ήδη μελετήσει, να προβούμε στις αποφάσεις τις οποίες, στη συνέχεια, θα εισηγηθούμε στα Δημοτικά Συμβούλια, εφόσον χρειαστεί. Η δικής μας άποψη, ως Δήμος Ρεθύμνης είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων για όλη την Κρήτη και η διατήρηση της λειτουργικής αυτονομίας των επιμέρους διαχειριστών των απορριμμάτων ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής. Άποψη την οποία θα επανεξετάσουμε μόνον αν προκύψουν νέα δεδομένα και πληρούνται τα κριτήρια που θέσαμε (κόστος και περιβαλλοντικό όφελος).

4. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε ως ΠΕΔ Κρήτης να συγκροτήσουμε μια ενιαία πρόταση, δεσμευτικού χαρακτήρα, υπεύθυνη για τη λήψη οριστικής απόφασης είναι η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα Κοζυράκη Μαρία, η οποία, προκάλεσε τη σημερινή συνάντηση και κατόπιν επιθυμίας μας, παρέμεινε και παρακολούθησε τις εργασίες της σύσκεψης. Εκτιμούμε δε, ότι η παρουσία της, ήταν ωφέλιμη και για τους συμμετέχοντες Δημάρχους και για την ίδια.

5. Σημειώνεται, τέλος, πως παρότι το Ρέθυμνο δεν μπορεί λόγω μεγέθους, σύμφωνα με το Νόμο, να λαμβάνει πρωτοβουλίες, ωστόσο είναι βέβαιον ότι, με την ποιότητα των προτάσεων που καταθέτει και την ομοψυχία που καταδεικνύει, θα παίξει κρίσιμο και ρυθμιστικό ρόλο στη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση