HomeHL-9Επίθεση στο Στρασβούργο: Θρίλερ με τον τρομοκράτη

Επίθεση στο Στρασβούργο: Θρίλερ με τον τρομοκράτη

Τον έχασαν μέσα από τα χέρια τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρότι λαβωμένος ο δράστης και παρά το γεγονός ότι στο Στρασβούργο βρίσκονταν πριν την επίθεση ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διεξάγονταν έτσι και αλλιώς εξονυχιστικοί έλεγχοι ασφαλείας, ο 29χρονος τρομοκράτης που σκότωσε χθες τρεις στη χριστουγεννιάτικη αγορά και τραυμάτισε άλλους 12 παραμένει άφαντος.

Νωρίτερα, μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στήθηκε στην περιοχή γύρω από τον καθεδρικό του Στρασβούργου.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει περιοχή όπου έπεσαν χθες το βράδυ πυροβολισμοί.

Οπως αποδείχθηκε λίγη ώρα αργότερα, ο συναγερμός ήταν λάθος.

Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, εκφράζονται έντονα φόβοι ότι ο 29ρονος που γεννήθηκε στη Γαλλία αλλά έχει καταγωγή από το Μαρόκο, έχει διαφύγει στη Γερμανία.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει ο μακελάρης. «Δεν αποκλείεται ο δράστης να έχει εγκαταλείψει την περιοχή», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ, ενώ οι έλεγχοι στα σύνορα της Γαλλίας με τη Γερμανία έχουν ενισχυθεί.

Από χθες, μετά την τρομοκρατική επίθεση στήθηκε ολόκληρο ανθρωποκυνηγητό στο οποίο συμμετείχαν 420 αστυνομικοί και 200 μέλη της χωροφυλακής, ενώ ουσιαστικά όλη η πόλη ήταν σε lockdown, δηλαδή κλειδωμένη ολόκληρη. Ολοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είχαν εντολή να μείνουν στα σπίτια και τα ξενοδοχεία τους ή άλλους χώρους όπου θα είναι ασφαλείς.

Εντωμεταξύ στις εισόδους και τις εξόδους τους κέντρου διεξάγονται εξονυχιστικοί έλεγχοι, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν αποδώσει.

Να σημειωθεί ότι ο τρομοκράτης, αφού πυροβόλησε και σκότωσε 3 και τραυμάτισε άλλους 12 διέφυγε με ταξί που άρπαξε από οδηγό.

Οπως ανέφερε ο ταξιτζής ο τρομοκράτης ήταν λαβωμένος, πιθανότατα από τα πυρά των αστυνομικών που με το που αντιλήφθηκαν το χτύπημα άρχισαν να τον κυνηγούν και να πυροβολούν προς το μέρος του.

Ποιος είναι ο τρομοκράτης

O Σεκάτ ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και περιλαμβανόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές. Ο Σεκάτ είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης στη Γαλλία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τη Daily Mail είχε καταδικαστεί το 2011 για επίθεση με μαχαίρι κατά ενός 16χρονου.

Η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου έγινε λίγες ώρες μετά από έφοδο της αστυνομίας για τη σύλληψή του στο σπίτι του για απόπειρα δολοφονίας στη διάρκεια ένοπλης ληστείας το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ο μαροκινής καταγωγής 29χρονος ήταν άφαντος. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, βρήκαν στο κρησφύγετό του μια χειροβομβίδα και εκρηκτικές ύλες.

Ο Σεκάτ ήταν οπλισμένος με πιστόλι κι ένα μαχαίρι όταν εξαπέλυσε την επίθεση. Κατάφερε να διαφύγει λαβωμένος, όπως πιστεύεται, μετά από ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα κίνητρα του τρομοκράτη», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Διστακτικός ως προς τα «τρομοκρατικά κίνητρα» του δράστη ο υφυπουργός Εσωτερικών

Επέστησε δε την προσοχή ως προς τη χρήση του όρου «τρομοκρατική» για την επίθεση στο Στρασβούργο, συνέστησε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Λοράν Νουνιές, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο France Inter.

Στο ερώτημα εάν θεωρείται σίγουρο ότι ο δράστης είχε τρομοκρατικά κίνητρα ο Νουνιές απάντησε: «Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Πρόκειται για ένα άτομο γνωστό για ποινικά αδικήματα, δεν υπήρχαν όμως ενδείξεις ότι ήταν έτοιμος να περάσει σε τρομοκρατική δράση. Καταδικάστηκε επανειλημμένα σε φυλάκιση και εκεί ριζοσπαστικοποιήθηκε σε ό,τι αφορά τη θρησκεία και την πρακτική της, και γι’ αυτό είχε φάκελο « S», δηλαδή ήταν υπό παρακολούθηση. Παρουσίαζε ενδείξεις ότι είχε ροπή προς την τρομοκρατία αλλά δεν είχε περάσει στην τρομοκρατική δράση, γι αυτό δεν παρακολουθείτο.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ότι υπήρξαν τρομοκρατικά κίνητρα για την επίθεση στο Στρασβούργο, γι’ αυτό συνιστώ μεγάλη προσοχή επ’αυτού», τόνισε ο Νουνιές.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση