HomeHL-9Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι

Τις επόμενες ημέρες η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα και χωρίς παρατηρήσεις η σύμβαση παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com. Αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο βήμα από την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου είναι μόνο η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ανάδοχος κοινοπραξία Ariadne Airport Group (αποτελούμενη από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ινδική GMR Airports Limited) θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν την 5ετή περίοδο κατασκευής που θα είναι η περίοδος Τ1 και στη συνέχεια, περίπου στις αρχές του 2024, θα αναλάβουν τη λειτουργία και εκμετάλλευση του αεροδρομίου. Θα κατέχει το 54% και το Δημόσιο το 46%. Το management θα το έχει η εταιρεία παραχώρησης. Το Αεροδρόμιο του Ηρακλείου παραμένει ως σήμερα το δεύτερο σε κίνηση στην Ελλάδα, πίσω μόνο από το Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας.

Στο χρηματο-οικονομικό σκέλος η επένδυση είναι 480 εκατ. ευρώ (αφορά το κατασκευαστικό κόστος), το ποσοστό για το Δημόσιο: 45,9%, η απόδοση δεσμευτικής επένδυσης: 13,95% η χρηματοδοτική συμβολή Δημοσίου 180 εκατ. ευρώ (περιορίζει δηλαδή τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ), το ποσοστό του «Σπατόσημου»: 64,8%, το ποσό δεσμευτικής επένδυσης (ίδια κεφάλαια): 158,4 εκατ. ευρώ, μηδενικός δανεισμός για την εταιρεία παραχώρησης κάτι που σημαίνει ότι εκτός από φόρους θα παίρνει μερίσματα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας και το δευτερεύον χρέος (κεφάλαια από άλλους πιστωτές πλην Τραπεζών): 36 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2016 και διήρκησε σχεδόν 2,5 χρόνια, κλείνει η διαγωνιστική περίοδος που είχε ξεκινήσει το μακρινό 2009, επί Υπουργείας Γιώργου Σουφλιά, αναβολές, ένα αποτυχημένο διαγωνισμό το 2012, επαναπροκήρυξη το 2014 και τελικά να φτάσουμε στο σήμερα, που είμαστε κυριολεκτικά μία ανάσα πριν να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ

Το Αεροδρόμιο που θα αντικαταστήσει το σημερινό αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης θα είναι μία σύγχρονη υποδομή που θα ακολουθεί τα υψηλότερα κατασκευαστικά standards. Το κτίριο συνολικής επιφάνειας 71.818τμ θα είναι βιοκλιματικό και αρχιτεκτονικά θα «δένει» με το ύφος της περιοχής ενώ θα επιδιωχθεί να πάρει και την πιστοποίηση κατά LEED. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας προβλέπεται η δημιουργία κατ`ελάχιστον 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας και 500 έμμεσων με τα νούμερα να εκτιμάται ότι θα αλλάξουν προς τα πάνω.

Θα διαθέτει 19 αίθουσες αναμονής επιβατών, ενώ θα διαθέτει δύο πυροσβεστικούς σταθμούς, ένα αστυνομικό σταθμό, ιατρικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, σύστημα διαχείρισης αποβλήτων με βιολογικό καθαρισμό, χώρους στάθμευσης κατ`ελάχιστον για 800 οχήματα, χώρους κατ’ ελάχιστον πενήντα τουριστικών λεωφορείων, εκατόν πενήντα ταξί και είκοσι μίνι βαν ξενοδοχείων και θέσεις στάθμευσης για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο διάδρομος προσαπογείωσης θα έχει μήκος 3.200 μέτρα (θα μπορεί μελλοντικά να επεκταθεί στα 3.800 μέτρα) και πλάτος 23 μέτρα με πρόβλεψη για μελλοντική κατασκευή και δεύτερου τροχόδρομου, τρεις κατ’ ελάχιστο συνδετήριους τροχόδρομους υψηλής ταχύτητας και δύο κατ’ ελάχιστον συνδετήριους τροχόδρομους μεταξύ του Αεροδρομίου και του Στρατιωτικού Αεροδρομίου (θα λειτουργεί παράλληλα).

Το Αεροδρόμιο θα διαθέτει 27 θέσεις στάθμευσης την πίστα, με δυνατότητα αυτόνομης προσέγγισης και απομάκρυνσης, σύστημα αποθήκευσης και διανομής καυσίμων με υπόγειο δίκτυο τροφοδοσίας αεροσκαφών για κάθε θέση στάθμευσης.

Βασικό στοιχείο του Νέου Αεροδρομίου θα είναι και η κατασκευή νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου 18χλμ με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και στηθαίο ασφαλείας που θα συνδέει το Καστέλι με τον ΒΟΑΚ και τον ΝΟΑΚ στην περιοχή της Χερσονήσου όπου ειναι και το σημαντικότερο τουριστικό σημείο του νησιού.

Μαζί με το Αεροδρόμιο η εταιρεία παραχώρησης θα μπορεί να αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή εμπορική ζώνη 400 στρεμμάτων (όπως αντίστοιχα έχει η Αθήνα).

Το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι θα επιδιώξει να παίξει το ρόλο του hub όντας σε μία κομβική γεωγραφικά περιοχή, ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων τέτοιων αεροδρομίων.

ypodomes.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση