HomeΕΛΛΑΔΑΠρος αναδίπλωση της ΠΓΔΜ για τους «Μακεδόνες εξωτερικού»

Προς αναδίπλωση της ΠΓΔΜ για τους «Μακεδόνες εξωτερικού»

Είναι πολύ πιθανό να το αλλάξει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αλλαγές στις προτάσεις τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ που ικανοποιούν τις ελληνικές ανησυχίες εμφανίζεται ότι είναι έτοιμη να κάνει η Βουλή της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο τηλεοπτικός σταθμός TELMA των Σκοπίων μετέδωσε ότι όπως προκύπτει από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι πολύ πιθανό να αλλάξει το σημείο που αποκαλεί τους πολίτες της γειτονικής χώρας που ζουν στο εξωτερικό από «Μακεδόνες του εξωτερικού» (που είναι η σημερινή διατύπωση) σε απόδημους.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη περί αποδήμων αποτελεί προϊόν ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια ήδη από την εποχή της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει η σχετική παράγραφος του Συντάγματος της ΠΓΔΜ να τροποποιηθεί κατά το πρότυπο του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος το οποίο περιγράφει τις ιδιότητες του απόδημου ελληνισμού.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει δημοσίως αναδείξει ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ ανησυχίες για την διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση κλυδωνίζεται λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. «Οι αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών ήρθαν πολύ γρήγορα» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί εκμάθησης της «μακεδονικής γλώσσας» στα ελληνικά σχολεία.

Θετικός στη συμφωνία των Πρεσπών δηλώνει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, ωστόσο προσθέτει ότι ο Ζόραν Ζάεφ με τη στάση του τη «θολώνει» καλώντας την κυβέρνηση «να ζητήσει πρόσθετες εξηγήσεις» από τα Σκόπια.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση