HomeΕΛΛΑΔΑΓαβρόγλου: Δεν υπάρχει στο τραπέζι συνταγματική διασφάλιση της μισθοδοσίας των κληρικών

Γαβρόγλου: Δεν υπάρχει στο τραπέζι συνταγματική διασφάλιση της μισθοδοσίας των κληρικών

Τι αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην αποκάλυψη πως η όποια συμφωνία προκύψει μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για το θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου και της Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα κυρωθεί στο σύνολο της από τη Βουλή στο μοντέλο των διακρατικών συμφωνιών προχώρησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο orthodoxia.info., ξεκαθάρισε πως η πρόταση για συνταγματική διασφάλιση της συμφωνίας «δεν είναι στο τραπέζι» σημειώνοντας πως «δεν είναι στο τραπέζι αυτή η πρόταση. Ξέρετε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, την οποία ακολουθούμε, είναι πολύ αυστηρή. Και πάλι, κάτι τέτοιο, πιστεύω πως θα ενισχύσει τους φόβους και την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει ο κόσμος στο Δημόσιο. Δε μπορούν όλα να εξασφαλίζονται μέσω του Συντάγματος. Το Σύνταγμα είναι ένα πλαίσιο, το οποίο θα ορίζει πώς θα λειτουργούν όλα κ.τ.λ. Εν, συνεχεία, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στους νόμους και το σημαντικότερο, στην κοινωνική συναίνεση.

Ξέρετε κι εσείς πολύ καλά, ότι οι μισοί νόμοι που έχουμε, όχι αυτούς που ψηφίσαμε τώρα, γενικότερα, ότι ούτε ψηφίζονται, ούτε εφαρμόζονται, ούτε τους ξέρει κανείς. Υπάρχουν, λοιπόν, θέματα κοινωνικής συναίνεσης. Ας ξεχάσουμε τις ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν, οι οποίες μας κάνει εντύπωση που ειπώθηκαν από ιερείς, αλλά λέω να τις ξεχάσουμε και να δούμε, γιατί, άραγε, μια αριστερή Κυβέρνηση θέλει να εξορθολογήσει, να διασφαλίσει, να «νοικοκυρεύσει»; Το κάνει από εκδικητικότητα; Από μανία; Ή το κάνει, επειδή έχει μια άλλη αντίληψη για την κοινωνική συναίνεση και ειρήνη;».

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα παρουσίας των κληρικών στην ενιαία αρχή πληρωμών. «Νομίζω ότι οι κληρικοί και η κοινωνία πρέπει πρωτίστως να καταλάβουν τι σημαίνει να είναι η μισθοδοσία του κλήρου στην ενιαία αρχή πληρωμών. Όπως σας είπα πριν, το να είσαι εκεί δε σημαίνει ότι γίνεσαι, ότι είσαι ή ότι έχεις τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Τα είχες, και απλώς είναι ένα λογιστήριο, όπως σας είπα. Αντί να έχεις πολλά βιβλία που ήταν παλιά ή πολλά προγράμματα στον υπολογιστή, και να λέμε από δω ο ένας από κει ο άλλος κ.τ.λ., η ενιαία αρχή είναι ένα πρόγραμμα. Ένα βιβλίο. Άρα είναι κάτι το λογιστικό.

Εμείς λέμε το εξής. Η Εκκλησία είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Άρα, καλό θα είναι μέσω των χρημάτων που θα παίρνει από την Πολιτεία να πληρώνει τα του οίκου της. Και αν θέλει να έχει παραπάνω κόσμο να μη το κάνει εις βάρος της μισθοδοσίας των ιερέων. Να αποφασίσουμε ποιες είναι οι οργανικές θέσεις, και με βάση αυτές να πορευθούμε από εδώ και στο εξής. Η Εκκλησία, αν θέλει να προσλάβει τον οποιονδήποτε, μπορεί να τον προσλάβει με δικές της διαδικασίες.

Το να πει κανείς, ότι θέλει να παραμείνει στην ενιαία αρχή, πρέπει να εξετάσουμε, αν αυτό τον διασφαλίζει για το μέλλον. Διότι, τι θα γίνει με τις οργανικές θέσεις; Θέλουν οι ιερείς να μείνουν για πάντα ξεκρέμαστοι; Σας υπενθυμίζω, ότι οι νομοθετημένες θέσεις είναι έξι χιλιάδες, ενώ οι ιερείς που πληρώνονται είναι δέκα», είπε.

Να σημειωθεί πως σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του ΙΣΚΕ, παρέδωσε υπόμνημα στο οποίο κάνει ξεκάθαρο πως στόχος του είναι η συνταγματική κατοχύρωση της μισθοδοσίας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση