HomeΚΟΣΜΟΣΡομποτικοί σερβιτόροι για άτομα με αναπηρίες σε ιαπωνική καφετέρια

Ρομποτικοί σερβιτόροι για άτομα με αναπηρίες σε ιαπωνική καφετέρια

Δείτε το βίντεο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία καφετέρια με ρομποτικούς σερβιτόρους, οι οποίοι ελέγχονται εξ αποστάσεως, μέσω τηλεχειρισμού, από άτομα με αναπηρίες, άνοιξε στο Τόκιο, στην Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει το BBC, συνολικά 10 άτομα, με διάφορα προβλήματα που περιορίζουν την κίνησή τους, συμβάλλουν στον έλεγχο των ρομπότ στο Dawn Ver cafe. Οι τηλεχειριστές πληρώνονται 1.000 γεν την ώρα – ο καθιερωμένος μισθός για προσωπικό τέτοιου είδους στην Ιαπωνία.

Γενικότερα, ελπίζεται πως το συγκεκριμένο project θα αυξήσει την ανεξαρτησία των ανθρώπων με αναπηρίες, επιτρέποντάς τους να επιδίδονται σε δραστηριότητες (και επαγγελματικού χαρακτήρα) στις οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν πρόσβαση. Τα ρομπότOriHime-D που χρησιμοποιούνται στην καφετέρια αναπτύχθηκαν από την ιαπωνικήstartup Ory και είχαν αρχικά φτιαχτεί με σκοπό τη χρήση σε σπίτια ατόμων με αναπηρίες που περιορίζουν σημαντικά την κίνησή τους.

Τα ρομπότ μπορούν να λάβουν εντολή να κινηθούν, να παρατηρούν, να μιλήσουν σε πελάτες και να μεταφέρουν αντικείμενα, ακόμα και μέσω μόνο της κίνησης των ματιών του χειριστή. Οι δυνατότητες αυτές έχουν προσαρμοστεί ειδικά για χρήση την καφετέρια.

Η κεντρική ιδέα του προγράμματος αυτού, που λαμβάνει χώρα σε πιλοτική μορφή, είναι να δοκιμαστούν συστήματα και τρόποι σύνδεσης μεταξύ ατόμων με αναπηρίες και ρομπότ, προκειμένου να μπορέσουν άνθρωποι που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν καθηλωμένοι στο σπίτι να αποκτήσουν εισόδημα και να αλληλεπιδρούν ευκολότερα με άλλους ανθρώπους. Μεταξύ των χειριστών βρίσκονται ασθενείς με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη και ALS (αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση).

Σε πρώτη φάση, η καφετέρια θα είναι ανοιχτή για δύο εβδομάδες. Οι δημιουργοί της συγκεντρώνουν χρήματα μέσω καμπάνιας crowdfunding για να δουν κατά πόσον έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν μόνιμα Dawn Ver καφέ κατά το 2020.

Naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση