HomeHL-GreeceΤσίπρας: Η ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Πούτιν

Τσίπρας: Η ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Πούτιν

Αύριο η συνάντηση στη Μόσχα του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο τομέας της ενεργειακής συνεργασίας είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας των ελληνορωσικών σχέσεων δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Mikhail Gusman για την εκπομπή “Formula of Power”, εν όψει της συνάντησης που θα έχει αύριο στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Στρατηγική μας επιλογή είναι η Ελλάδα να γίνει ένας ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος και όλα αυτά θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεών μας με τον πρόεδρο Πούτιν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη Ρωσία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream, ανέφερε.

Η Ρωσία, πρόσθεσε, είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της – από τη Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή ως το Αφγανιστάν – και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να μη τη λαμβάνει σοβαρά υπόψη του. «Δεν μπορεί κανείς να μη συζητάει μαζί της. Και πιστεύω σταθερά ότι μέσα από τον διάλογο, τη συζήτηση και τον αλληλοσεβασμό μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ενιαία αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή μας».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πέρασε την κρίση και βγαίνει πιο δυνατή από αυτήν. «Έχει ανακτήσει έναν πολύ ουσιαστικό, ηγετικό θα έλεγα, ρόλο στα Βαλκάνια, ως χώρα που παίζει ρόλο σταθεροποιητικό. Είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Μια συμφωνία που αφορά την προοπτική της συνεργασίας και της ειρήνης στην περιοχή.

Επίσης, ένα σημαντικό βήμα αναμένουμε να γίνει σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά και τη σταθερή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, σε μία δίκαιη και βιώσιμη βάση. Και επίλυση του Κυπριακού, σε μία δίκαιη και βιώσιμη βάση σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το νησί θα πρέπει να επανενωθεί, σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στο νησί κατοχικά στρατεύματα, ούτε αναχρονιστικά μοντέλα εγγυήσεων τρίτων χωρών. Και θεωρώ ότι στο ζήτημα αυτό η Ρωσία κρατά διαχρονικά μία πολύ θετική στάση, έναν θετικό ρόλο.

Αλλά, βεβαίως, κρίσιμο ζήτημα για την εξωτερική μας πολιτική είναι και η συνεργασία, ο διάλογος για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τη διασφάλιση των ενεργειακών πηγών, αλλά και την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πηγών από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Αυτοί, είναι οι κρίσιμοι άξονες που μας απασχολούν σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και με πολύ μεγάλη χαρά θα έχω την ευκαιρία να τους συζητήσω με τον πρόεδρο Πούτιν », τόνισε ο πρωθυπουργός .

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση