HomeHL-9Φωτιά στο Πανεπιστήμιο: Το πόρισμα κάνει λόγο για βραχυκύκλωμα

Φωτιά στο Πανεπιστήμιο: Το πόρισμα κάνει λόγο για βραχυκύκλωμα

Αναμένεται να σταλεί σε πυροσβεστική και εισαγγελία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χρειάστηκαν δύο και πλέον μήνες προκειμένου η ομάδα εμπειρογνωμόνων να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τα αίτια της καταστροφικής φωτιάς που προκλήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στην λεωφόρο Κνωσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», το πόρισμα πλέον έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να σταλεί στην πυροσβεστική και την Εισαγγελία.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως η φωτιά δεν ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού ή άλλης κακόβουλης ενέργειας.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε συσκευή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον χώρο του υπογείου και επειδή δεν έγινε αντιληπτό πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Στη γρήγορα επέκταση της φωτιάς συνέβαλε το εύφλεκτο υλικό από το οποίο ήταν κατασκευασμένη η συγκεκριμένη πτέρυγα των εγκαταστάσεων του ιδρύματος, όπως το αρχειακό υλικό που φυλασσόταν στις αίθουσες.

Το χρονικό της φωτιάς και της επιχείρησης κατάσβεσης

Όλα συνέβησαν λίγα λεπτά πριν τις 8 το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου όταν ο φύλακας του πανεπιστημίου βλέπει καπνούς να βγαίνουν απο το κτήριο και αμέσως ειδοποιεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μέσα σε λίγα λεπτά ισχυρές δυνάμεις τις πυροσβεστικής βρίσκονταν στο σημείο. Από την πρώτη στιγμή και οι αξιωματικοί που γνώριζαν καλά το χώρο και χωρίς να χάσουν πολύτιμο χρόνο ζήτησαν την συνδρομή των ελικοπτέρων αλλά και όλων των φορέων.  Άνδρες της τροχαίας έφτασαν στο σημείο και έκλεισαν τους δρόμους για την ασφάλεια των πολιτών, υδροφόρες του δήμου ήταν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή αλλά και ιδιώτες, καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς επιχειρούσαν αρχικά 85 πυροσβέστες με 24 οχήματα, έξι υδροφόρες του Δήμου Ηρακλείου, Χερσονήσου, αλλά και ιδιωτών.

Εκτός φυσικά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων, καθοριστική ήταν η παρουσία τριών ελικοπτέρων που πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού.

Το πρώτο μέλημα των αρχών ήταν η εκκένωση της φοιτητικής εστίας που υπάρχει στους χώρους του Πανεπιστημίου όπου φιλοξενούνται περίπου 60 φοιτητές.

Οι φοιτητές, οι οποίοι κοιμόντουσαν, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τις εστίες ενώ οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες προχώρησαν σε έρευνες στους χώρους προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως δεν υπάρχει κανένας φοιτητής μέσα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση