HomeΚΟΣΜΟΣΟ Σόιμπλε στηρίζει τον Μερτς στη μάχη για τη διαδοχή της Μέρκελ

Ο Σόιμπλε στηρίζει τον Μερτς στη μάχη για τη διαδοχή της Μέρκελ

Ξεκάθαρη θέση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκάθαρη θέση στη μάχη της διαδοχής της Άγκελα Μέρκελ στην προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) παίρνει δυο μόλις μέρες πριν το κρίσιμο κομματικό συνέδριο ο νυν πρόεδρος της Bundestag (γερμανικής Βουλής) και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα ήταν το καλύτερο για τη χώρα, εάν ο Φρίντριχ Μερτς εξασφάλιζε πλειοψηφία στο συνέδριο», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε σε εκτενή του συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας ότι «αυτό θα διευκόλυνε την επανασυσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων στο κέντρο αλλά και (θα συνέβαλε) στη σταθερότητα του συστήματός μας. Με τον τρόπο αυτό θα αποδυναμώνονταν και πάλι τα πολιτικά άκρα», λέει ο πρώην ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας την ανάγκη ενός «πιο διακριτού στίγματος της CDU».

Κριτική στη Μέρκελ

Το τελευταίο διάστημα εντείνονταν η φημολογία ότι ο πρώην υπ. Οικονομικών στηρίζει τον προσωπικό του φίλο Μερτς για την προεδρία της CDU.

Την εκτίμηση αυτή ενίσχυσαν και οι αποκαλύψεις του τελευταίου στις αρχές της εβδομάδας περί υποτιθέμενου παλαιότερου «φλερτ» του Σόιμπλε με την ανάληψη της καγκελαρίας, οι οποίες και ήρθαν να υπογραμμίσουν τη στενή σχέση μεταξύ των δυο πολιτικών. Μέχρι πρότινος ωστόσο ο πρόεδρος της Bundestag είχε αποφύγει να πάρει δημοσίως ξεκάθαρη θέση στη μάχη της διαδοχής.

«Ο Φρίντριχ Μερτς είναι ένας άνδρας που με ξεκάθαρο σχεδιασμό στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα, ο οποίος έχει το θάρρος όχι απλώς να περιμένει το τέλος μιας συζήτησης, αλλά να τη συνδιαμορφώνει», λέει χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την Αγκ. Μέρκελ που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για διστακτικότητα στη λήψη αποφάσεων. «[…] Ο Μερτς είναι ένας εκ πεποιθήσεως Ευρωπαίος, ένας αξιόπιστος μαχητής υπέρ της διατλαντικής συμμαχίας και κάποιος που έχει σημαία του την οικονομία της αγοράς με κοινωνικό πρόσημο».

Αναφερόμενος στην πολυετή θητεία της Α. Μέρκελ ο Β. Σόιμπλε προχωρά μεν σε έναν μάλλον θετικό απολογισμό, δεν παραλείπει ωστόσο να ασκήσει κριτική για λάθη που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν. «Η θητεία της καγκελαρίου και προέδρου του κόμματος Άγκελα Μέρκελ ήταν και παραμένει ιδιαίτερα πετυχημένη. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Επηρεάσαμε και κατευθύναμε σημαντικές κοινωνικές μεταβολές και γι΄ αυτό είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλα κόμματα. Ωστόσο το ότι μετά τις πρόσφατες εκλογές χρειαστήκαμε τόσο πολύ για το σχηματισμό κυβέρνησης και στο τέλος προέκυψε μάλιστα και πάλι ένας μεγάλος συνασπισμός, οδήγησαν σε μια παράλυση. Μετά ήρθε η μακρά διαμάχη για τις συνέπειες των προσφυγικών ροών, όπου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το ζητούμενο ήταν απλώς ποιος έχει δίκιο».

Η μάχη των «εκλεκτών»

Η μάχη της διαδοχής κρίνεται μεθαύριο Παρασκευή στο συνέδριο της CDU στο Αμβούργο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η «εκλεκτή» της Μέρκελ Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει το ηγετικό πόστο. Ο Φρίντριχ Μερτς υπολείπεται μεν στις δημοσκοπήσεις της βασικής του αντιπάλου, εκτιμάται ωστόσο ότι η ανοιχτή στήριξη Σόιμπλε μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και να γείρει την κομματική ζυγαριά υπέρ του. Εκτός κούρσας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και πρώην στενός συνεργάτης του Σόιμπλε, Γενς Σπαν.

Πάντως, στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel στηλιτεύει την «ωμή» αυτή παρέμβαση του πρώην ΥΠΟΙΚ. «Η κίνηση του Σόιμπλε καταδεικνύει […] ότι η CDU της παλιάς Γερμανίας επιχειρεί ένα comeback. Είναι η CDU της εποχής Κολ, όταν πολιτικοί α λα Σόιμπλε και Μερτς υπαγόρευαν την ατζέντα και οι γυναίκες έφτιαχναν καφέ».

enikonomia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση