HomeΚΟΣΜΟΣΚυπριακή ΑΟΖ: Ένας θησαυρός πάνω σε γεωπολιτική βόμβα

Κυπριακή ΑΟΖ: Ένας θησαυρός πάνω σε γεωπολιτική βόμβα

Συνέδριο του Economist

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ανάγκη για σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου αναδείχθηκε στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist για την Κύπρο στο Λονδίνο.

Κατά την ομιλία του, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ενώ στάθηκε στον μακρόπνοο σχεδιασμό που απαιτεί η διαδικασία. Στην παρουσία της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, εκτιμώντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να προσελκύσει ακόμη ισχυρότερο επενδυτικό ενδιαφέρον την επόμενη δεκαετία.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε πως μια λειτουργική και βιώσιμη λύση θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του ΑΕΠ σε όλο το νησί 20 χρόνια μετά τη διευθέτηση, με τον πρόεδρο του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Turgay Deniz να τονίζει πως πρέπει «να δημιουργηθούν οι οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα συνοδευτούν από μια αίσθηση ασφάλειας για μια αξιόπιστη ομοσπονδιακή συνεργασία».

«Game changer» χαρακτήρισε από την πλευρά του τον ενεργειακό τομέα ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, με τον ανώτερο συνεργάτη του Ατλαντικού Συμβούλιου Χάρη Τζήμητρα να μιλά για την ανάγκη άμεσων συνεργειών των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η μετανάστευση, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, το εμπόριο και η διαχείριση φυσικών καταστροφών και άλλων έκτακτων αναγκών.

Αναλυτικότερα, τι είπαν οι ομιλητές:

Στέλιος Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κύπρος

Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται στην Ευρώπη, η οποία αναζητεί διαφοροποιημένες πηγές και προμηθευτές, επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Στέλιος Χειμώνας, υπογραμμίζοντας τη δυναμική του τομέα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Ο κ. Χειμώνας τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αποθέματα να εντοπιστούν, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις και τις έρευνες στην περιοχή. Ο ίδιος χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αναδεικνύοντας σαν στόχο της κυπριακής πλευράς η ενέργεια να λειτουργήσει ως μέσο ευημερίας για όλους τους Κύπριους. Η διαδικασία θέλει χρόνο, δεν γίνεται σε μια νύχτα, θα διαρκέσει δεκαετίες, και για αυτό χρειάζεται μακρόπνοος σχεδιασμός, σημείωσε ο κ. Χειμώνας, ο οποίος στάθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη για σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής.

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού

«Η ExxonMobil, έχοντας επεκτείνει για πρώτη φορά το διεθνές της αποτύπωμα στην περιοχή, σήμερα υλοποιεί γεώτρηση στο Block 10 της ΑΟΖ μας. Η παρουσία βαριάς βιομηχανίας υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της περιοχής και της Κύπρου», υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να προσελκύσει ακόμη ισχυρότερο επενδυτικό ενδιαφέρον την επόμενη δεκαετία.

«Οι ενεργειακοί πόροι μπορούν να είναι καταλύτης για συνεργασία, οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις ή μια πηγή διενέξεων και αστάθειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου, διαμηνύοντας ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα υδρογονανθράκων ως μια πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ενοποίησης. «Ο απώτερος στόχος μας είναι οι υδρογονάνθρακες να λειτουργήσουν ως μέσο ευημερίας για όλους τους Κύπριους και την περιοχή. Αυτός ο πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους», επεσήμανε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο ίδιος στάθηκε επίσης στη συνεργασία της Κύπρου με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και το Ισραήλ για την εδραίωση αντίστοιχων συμμαχιών στην περιοχή.

Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, πρόεδρος του ΚΕΒΕ

Ως αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών των δύο αντίστοιχων επιμελητηρίων, η τουρκοπυπριακή πλευρά ανταποκρίθηκε θέτοντας σε εφαρμογή ένα παρόμοιο κανονιστικό πλαίσιο, επιτρέποντας έτσι το αντίστροφο εμπόριο, δηλαδή από την ελληνοκυπριακή στην τουρκοκυπριακή πλευρά, τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος διεμήνυσε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν πως μια λειτουργική και βιώσιμη λύση θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του ΑΕΠ σε όλο το νησί 20 χρόνια μετά τη διευθέτηση, σε σύγκριση με αύξηση μόλις κατά 25% χωρίς την επίλυση. Αντίστοιχα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο κατά 12.000 ευρώ και ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 4,5% έναντι 1,6% χωρίς την επίλυση του Κυπριακού.

Turgay Deniz, Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου

«Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται αν το κυπριακό πρόβλημα δεν διευθετηθεί. Το status quo δεν είναι βιώσιμο και η παράτασή του θα έχει αρνητικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διένεξη. Η ενδεχόμενη επιδείνωση των εντάσεων γύρω από τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην αμφισβητούμενη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι μόνο ένα παράδειγμα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Turgay Deniz, στο ίδιο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη «να δημιουργηθούν οι οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα συνοδευτούν από μια αίσθηση ασφάλειας για μια αξιόπιστη ομοσπονδιακή συνεργασία» και σημείωσε ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες στο νησί θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ο κ. Deniz εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η δυναμική του εμπορίου στο εσωτερικό του νησιού, το οποίο «επί του παρόντος, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα – 4,7 εκατ. ευρώ ετησίως».

Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη (Paris I)

Η Κύπρος είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό σημείο, ως σταυροδρόμι, υπογράμμισε από το βήμα του του Economist στο Λονδίνο ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη (Paris I) Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, χαρακτηρίζοντας τον ενεργειακό τομέα game changer στην περιοχή, ο οποίος ωστόσο δημιουργεί και προκλήσεις. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εικόνα της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου τα επόμενα χρόνια, παρατήρησε ο κ. Πρεβελάκης, μιλώντας για ρευστότητα που συνοδεύεται από απειλές. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ευρύτερες εξελίξεις, στην Ευρώπη, με αναφορά στον άνοδο του λαϊκισμού, συμπεραίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν δείχνουν έτοιμες να διαχειριστούν τις προκλήσεις της εποχής. Χρειάζεται διεθνής συνεργασία και καινοτομία, εκτίμησε ο κ. Πρεβελάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. διαθέτει τα εργαλεία και τα μέσα που απαιτούνται. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να χορηγούνται με βάση ποιοτικά κριτήρια ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση, και όχι με βάση εθνικές ποσοστώσεις.

Χάρης Τζήμητρας, ανώτερος συνεργάτης, Ατλαντικό Συμβούλιο

Οι δύο κοινότητες είναι μοιραίο να ζουν μαζί στο νησί, γι’ αυτό και θα πρέπει να συνεργαστούν, χωρίς να περιμένουν πότε θα επιλυθεί το Κυπριακό. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε στην ομιλία του ο ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου Χάρης Τζήμητρας, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη άμεσων συνεργειών των δύο πλευρών σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η μετανάστευση, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, το εμπόριο και η διαχείριση φυσικών καταστροφών και άλλων έκτακτων αναγκών. Σύμφωνα με τον κ. Τζημήτρα, μια αντίστοιχη προσέγγιση θα εδραίωνε την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και θα επιτάχυνε τη διαδικασία διευθέτησης.

naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση