HomeΚΡΗΤΗΜιχάλης Βαμιεδάκης: Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Κρήτης το 2019

Μιχάλης Βαμιεδάκης: Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Κρήτης το 2019

Πρόγραμμα Τουριστικής προβολής συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε το Πρόγραμμα Τουριστικής προβολής της για το έτος 2019, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας σε θέματα τουρισμού και εισηγητή του προγράμματος κ. Μιχάλη Βαμιεδάκη, απαιτείται να υπάρχει αυξημένη προσπάθεια προβολής γιατί έρχεται μια τουριστική χρονιά η οποία δεν θα είναι εύκολη με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν «ανοίξει» κι άλλες ανταγωνίστριες αγορές.

Ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού η Κρήτη

Η Κρήτη αποτελεί την ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού και πρέπει να πρωταγωνιστεί και να πρωτοστατεί σε όλες τις εξελίξεις του τουριστικού τομέα που θα επικεντρώνονται στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης.

Η προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης το οποίο αποτελείται από τα αξιοθέατα που επισκέπτονται οι ταξιδιώτες-επισκέπτες, τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν, τις εγκαταστάσεις ή τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, τις μεταφορές, την πληροφόρηση, την προβολή-προώθηση, καθώς και από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο συμπληρώνει ή διαμορφώνει τη συνολική τους εμπειρία, συνδέεται στενά με κάθε ένα από τα συστατικά της τουριστικής προσφοράς και αποτελεί τη δυναμικότερη μεταβλητή ενός προγράμματος marketing, του οποίου η οργάνωση, προώθηση και διαχείριση αποτελεί στοιχείο μεσοπρόθεσμης σταθερότητας της τουριστικής ανάπτυξης του προορισμού.

Οι προτεραιότητες της επικοινωνιακής στρατηγικής

Το marketing και η επικοινωνιακή στρατηγική στον τουρισμό αποτελούν αναγκαία μέσα προκειμένου να εξασφαλίζεται ένα ικανοποιητικό μερίδιο από το σύνολο της τουριστικής ζήτησης.

Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από:

-Την έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος του προορισμού

-Τη συστηματική και όχι συγκυριακή προβολή του προορισμού στη διεθνή και εγχώρια αγορά με διάφορα μέσα όπως: εκθέσεις, διαφήμιση, συνεργασία με ταξιδιωτικούς οργανισμούς, δημόσιες σχέσεις κ.α., η οποία θα επικεντρώνεται σε ειδικά κοινά-στόχους

– Τη δημιουργία ή συντήρηση μιας ιδιαίτερης εικόνας του προορισμού

-Τη διαρκή αναζήτηση νέων αγορών και ομάδων – στόχων που δυνητικά ενδιαφέρονται για τους προσφερόμενους στον τόπο προορισμού τουριστικούς πόρους

-Την προώθηση – μόχλευση της συνεργασίας μεταξύ κατοίκων, δημοσίων φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής.

Οι προωθητικές πολιτικές ομαδοποιούνται σε έξι κατηγορίες:

-Τη διαφήμιση, ο κύριος όγκος της οποίας αφορά σε καταχωρήσεις σε ψηφιακά μέσα, σε έντυπα μέσα, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο

-Την έμμεση δημοσιότητα π.χ. με φιλοξενίες

-Τα κίνητρα, με την μορφή δώρων, εκπτώσεων και προσφορών

-Τις δημόσιες σχέσεις, οι οποίες πέραν των άλλων αναλαμβάνουν και μέρος των ενεργειών των υπολοίπων κατηγοριών

-Τις συνέργειες με τους φορείς τουρισμού εντός και εκτός Ελλάδος

-Τη δημιουργία εμπειριών.

Συγκεκριμένα την ανάπτυξη μοναδικών, ελκυστικών εμπειριών βιωματικού χαρακτήρα που λειτουργούν ως πρεσβευτές του Κρητικού τουριστικού προϊόντος μέσω της αξιοποίησης στοιχείων της τουριστικής προσφοράς της Κρήτης όπως ιστορία, πολιτισμό, αξιοθέατα, περιβάλλον, προϊόντα, δραστηριότητες, παραδόσεις, διατροφή, τρόπο ζωής κ.α.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολιτικές και τα προγράμματα προώθησης των προορισμών ενισχύονται σημαντικά από την διευρυμένη χρήση του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα οποία παρέχουν μεγαλύτερες δυνατότητες πρόσβασης στην πληροφόρηση της περιοχής, στην πλευρά των δυνητικών επισκεπτών.

Η Κρήτη αποτελεί ένα ενιαίο προορισμό που διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ξεχωριστών προορισμών που διαφέρουν ως προς το βαθμό τουριστικής ανάπτυξης και των τουριστικών προϊόντων που προσφέρουν. Το νησί μπορεί να προσφέρει εκτός από την μοναδικότητα του Κρητικού Τουριστικού Προϊόντος (φυσικό περιβάλλον, πλούσιο αρχαιολογικό, ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα, γαστρονομία, ασφάλεια, κρητική φιλοξενία κλπ) και πολλές ελκυστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Αποδέκτες των δράσεων του προγράμματος που θα υλοποιηθεί το 2019 είναι οι:

– Δυνητικοί τουρίστες – επισκέπτες της Κρήτης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

-Λειτουργοί ΜΜΕ π.χ. δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί παραγωγοί, bloggers.

-Travel trade δηλ. τουριστικοί επαγγελματίες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό που οργανώνουν και πωλούν ταξίδια όπως λ.χ. tour operators, τουριστικοί πράκτορες, εταιρείες κρουαζιέρων, γραφεία οργάνωσης γάμων / συνεδρίων.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση