HomeHL-9Ελένη Τουλουπάκη: Μια Κρητικιά στις λίστες του politico

Ελένη Τουλουπάκη: Μια Κρητικιά στις λίστες του politico

Ποια είναι η εισαγγελέας Διαφθοράς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εξέχουσα θέση στη λίστα του Politico με τις προσωπικότητες που αναμένεται να «μεταμορφώσουν» την Ευρώπη το 2019, έχει η Κρητικιά εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Πρόκειται για ανθρώπους με δράση, για ανθρώπους «παρεμβατικούς» και οραματιστές.

heleni_touloupaki_square-714x714

Στην τέταρτη θέση της λίστας του Politico βρίσκεται η Ελένη Τουλουπάκη, η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, που όπως υπογραμμίζει το περιοδικό, πρόκειται για μία «μάστιγα» που απλώνει τα πλοκάμια της στη χώρα».

«Για τους επικριτές της, είναι ένα όργανο του κυβερνώντος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας πολιτικές βεντέτες και υπονομεύοντας την αντιπολίτευση», συνεχίζει το Politico.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής, Stephan Faris, παρόλο που ο οδηγός αφορά τους ανθρώπους, την πορεία των οποίων πρέπει να παρακολουθήσουμε μέσα στο 2019, φέτος το Politico δημιούργησε έναν κατάλογο και τους κατέταξε σε τρεις κατηγορίες: σε όσους κάνουν πράξεις, στους οραματιστές και σε όσους μπορεί να γίνουν ο καταλύτης των εξελίξεων.

Ποια είναι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη

Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είναι μία δυναμική και ήπιων τόνων παρουσία στο εισαγγελικό σώμα, που έχει στο ενεργητικό της τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων. Τελευταία αυτή της Novartis.

Η Ελένη Τουλουπάκη κατάγεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τα Χανιά. Πατέρας της είναι ο πρώην πρόεδρος του ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης, Χαράλαμπος Τουλουπάκης, ενώ ο αδερφός της, Μανόλης, είναι γνωστός αγγειοχειρουργός της πόλης του Ηρακλείου.

Η Ελένη Τουλουπάκη είχε εισαχθεί τέταρτη στη Σχολή Δικαστών το 1998 και από το 1999 ασκούσε καθήκοντα εισαγγελικού παρέδρου στην Αθήνα. Το 2008 έγινε εισαγγελέας Πρωτοδικών, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών.

Η εισαγγελική λειτουργός ανήκει στη νέα γενιά Δικαστών και Εισαγγελέων που έχουν εξαιρετική νομική κατάρτιση, μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά και δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι επελέγη στη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς με συντριπτική πλειοψηφία, δέκα προς μία, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Η Ελένη Τουλουπάκη επιλέχθηκε από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου στη θέση της νέας επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, μετά την παραίτηση της Ελένης Ράικου. Το Συμβούλιο με πρόεδρο τη Βασιλική Θάνου, εισηγητή τον αρεοπαγίτη Χαράλαμπο Μαχαίρα και τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου, επέλεξε την κ. Τουλουπάκη με ψήφους 10-1.

Κατά πληροφορίες, διαφορετική γνώμη για το πρόσωπό της είχε ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης, ο οποίος είχε πρότεινε άλλους αρχαιότερους στην ιεραρχία εισαγγελικούς λειτουργούς.

Το όνομά της έγινε ευρύτερα γνωστό, καθώς μετέχει στο κλιμάκιο των εισαγγελέων που τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα και υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Πριν από τρία χρόνια μετείχε στην αποστολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στο Παρίσι που, με επικεφαλής τον προϊστάμενό της Ηλία Ζαγοραίο, έλαβαν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί, το πρώην στέλεχος της HSBC, στον οποίο οφείλεται η δημιουργία της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ», ενώ βρέθηκε και στη Χάγη, σε διοργάνωση της Eurojust για τη μεγάλη υπόθεση των αποκαλούμενων Panama Papers.

Πριν από δύο χρόνια, σε ανάλογη συνάντηση στη Χάγη με αντικείμενο το «σκάνδαλο Volkswagen», ήταν η κ. Τουλουπάκη, με τον συνάδελφο της Χρήστο Ντζούρα, που αντιτάχθηκαν στους Γερμανούς εισαγγελείς, όταν επιχείρησαν να εξασφαλίσουν «ακαταδίωκτο» στα στελέχη της αυτοκινητοβιομαχανίας, εκτός Γερμανίας.

Η δυναμική Κρητικιά εισαγγελέας είχε απαντήσει ότι «στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα» βρίσκοντας συμπαράσταση, στη θέση που εξέφρασε ρητά, πολλούς συναδέλφους τους, με πρώτη την πολυπληθή αμερικανική αντιπροσωπεία.

Η κ. Τουλουπάκη έχει διατελέσει εισαγγελέας κατά του ρατσισμού με σημαντικό έργο, για το οποίο έχει λάβει εύσημα από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει χειριστεί μεγάλες υποθέσεις, όπως τις έρευνες για την AGB, που είχε καταλήξει σε απαγγελία κατηγοριών, για την Αττική οδό και άλλες.

Η εισαγγελέας μαζί με τον συνάδελφο της, επικεφαλής των οικονομικών Εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου, είχαν διαβιβάσει το 2004 στη Βουλή τη δικογραφία για τα εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να εντοπιστούν ευθύνες του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.

Έχει πάθος με το θέατρο

Η Ελένη Τουλουπάκη έχει ένα ασίγαστο πάθος το θέατρο. Μάλιστα η 53χρονη εισαγγελέας Διαφθοράς, έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Μεταξύ άλλων, έχει παίξει σε αρχαία τραγωδία, και συγκεκριμένα στις «Ευμενίδες» του Αισχύλου, που η καλλιτεχνική της ομάδα παρουσίασε στο Αρχαίο Θέατρο Άργους.

Πληροφορίες από Politico,    15minutes.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση