HomeHL-GreeceWSJ: Περίπου 7.000 Τούρκοι ήρθαν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν τις διώξεις από τον Ερντογάν

WSJ: Περίπου 7.000 Τούρκοι ήρθαν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν τις διώξεις από τον Ερντογάν

Πρόκειται για δικαστές, μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, δημοσίους υπαλλήλους ή επιχειρηματίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπου οι μισοί από τους 14.000 που πέρασαν παράνομα μέσω του Έβρου στην Ελλάδα το πρώτο εννιάμηνο του έτους ήταν Τούρκοι υπήκοοι, που έφυγαν για να σωθούν από το πογκρόμ της κυβέρνησης Ερντογάν, γράφει η Wall Street Journal.

Πρόκειται για δικαστές, μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, δημοσίους υπαλλήλους ή επιχειρηματίες, τους οποίους οι Τουρκικές Αρχές θεωρούν υποστηρικτές του κινήματος του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν- ενορχηστρωτή κατά την Άγκυρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 – και οι οποίοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα επειδή τους είχαν κατάσχει τα διαβατήρια.

«Σχεδόν 4.000 Τούρκοι έχουν καταθέσει μέχρι τώρα τη φετινή χρονιά αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα, αλλά οι περισσότερες αφίξεις Τούρκων δεν καταγράφονται στη χώρα, επειδή σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και να απομακρυνθούν ακόμη μακρύτερα από την Τουρκία», αναφέρει το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας ότι το κύμα αυτό ήλθε να προστεθεί στα σημεία τριβής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, καθώς οι τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες βαφτίζουν «προδότες» τους φυγάδες.

«Δεν αποχαιρετίσαμε κανέναν πριν να φύγουμε», είπε στη WSJ ένας απ’ αυτούς, που βρίσκεται πλέον στην Αθήνα και αναζητεί τρόπο να φθάσει στη Γερμανία. Ο Γιουνούζ Τσαγάρ, η γυναίκα του και το παιδί τους έφθασαν στην Ελλάδα πληρώνοντας αδρά ποσά σε διακινητές, λέει η εφημερίδα. «Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με 13.000 ευρώ στην τσέπη και τώρα που έχουν απομείνει 1.500», είπε.

Ο Γιλμάζ Μπιλίρ εργαζόταν στο τμήμα Πληροφορικής-Τεχνολογίας του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά μπήκε κι αυτός στο σταυρόνημα των τουρκικών Αρχών ως «γκιουλενιστής», κάτι που ο ίδιος αρνείται. Ο Μπιλίρ συνελήφθη σε μια σύντομη επίσκεψη στο σπίτι του, όταν οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία. Κι όταν αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος εν αναμονή της δίκης του, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα πάτρια με την οικογένειά του. Στο μεταξύ κατάφερε να φθάσει με πλαστό διαβατήριο στη Γερμανία, όπου κατέθεσε αίτηση για χορήγηση ασύλου και τώρα ζητούν να τον ακολουθήσουν εκεί η γυναίκα του και τα παιδιά τους.

Ο Αχμέντ, ένας 30χρονος πρώην πιλότος F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, βολοδέρνει στο κέντρο της Αθήνας ψάχνοντας οδό διαφυγής στο εξωτερικό. «Το όνειρό μου είναι ο Καναδάς, αλλά η πραγματικότητά μου είναι η Ομόνοια», λέει.

Λίγους μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο Αχμέντ απολύθηκε μετά από καταγγελία ενός συναδέλφου του κατηγορούμενος για διασυνδέσεις με το κίνημα των Γκιουλενιστών, συνελήφθη και τον ξυλοφόρτωσαν. Εκείνος διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν έχει σχέσεις με το δίκτυο του ιμάμη, αλλά δεν τον άκουγαν. Κι έτσι, όταν τον άφησαν προσωρινά ελεύθερο, αποφάσισε να φύγει, αφού γνώριζε πως θα κατέληγε στη φυλακή…

Χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στις τουρκικές φυλακές στο πογκρόμ που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα, 150.000 έχασαν τις δουλειές τους κατηγορούμενοι ότι ανήκαν στο κίνημα που ενθάρρυνε τα μέλη του να αναλαμβάνουν επίκαιρα πόστα στην εκπαίδευση, το δημόσιο, την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις, στη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει κατάσχει περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από επιχειρήσεις που συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση