HomeHL-TOPΜε λαμπρότητα η 105η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Με λαμπρότητα η 105η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Εκδηλώσεις στα Χανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων ξεκίνησε η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων  για τα 105 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή των αρχών και του Κόσμου για την μεταφορά της ελληνικής σημαίας στο φρούριο του Φιρκά όπου κι έγινε η έπαρση της, από τον περιφερειάρχη Κρήτης, τη Γενική Γραμματέα Μαρία Γιαννακάκη ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, την βουλευτή Βάλια Βαγιωνάκη ως εκπρόσωπο της βουλής των Ελλήνων, τον Αντιναύαρχο Γιάννη Αποστολόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη, τον Διευθυντή του Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος Νίκο Παπαδάκη, τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα ο οποίος και ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που συμμετέχει στο διήμερο των εκδηλώσεων δήλωσε: «Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τους ήρωες μας που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο που έκανε πράξη το όραμα της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, και την εθνική ολοκλήρωση. Η σημερινή ιστορική επέτειος αποτελεί πηγή έμπνευσης για να κάνουμε πράξη την εθνική ενότητα και να προχωρήσουμε σε μια δημιουργική πορεία στη χώρα μας».

Την Παρασκευή συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθεριος Κ. Βενιζέλος» όπου έγινε απολογισμός δράσεων και αναφορά στο πρόγραμμα του νέου έτους.

Λίγο αργότερα με αφορμή την 105η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε ειδική τιμητική εκδήλωση κατά την οποία αναγορεύτηκαν σε ευεργέτες του Ιδρύματος ο εφοπλιστής Θεόδωρος Βενιάμης και η οικογένεια Δημητρίου Γελασάκη για την προσφορά τους στο Ίδρυμα.

Επίσης, αναγορεύτηκαν σε εταίρους του Ιδρύματος ο Δήμος Αργυρούπολης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης και οι συντελεστές της τηλεοπτικής εκπομπής «μηχανή του χρόνου» ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επετειακό δρώμενο από τη μουσικοθεατρική ομάδα passé-partout.

Η τιμητική εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης στη Χαλέπα Χανίων, παρουσία του Περιφερειάρχη, βουλευτών, Δημάρχων και των τοπικών αρχών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση