HomeΕΛΛΑΔΑΘολό τοπίο στην ειδική αγωγή

Θολό τοπίο στην ειδική αγωγή

Ευθύνες σε ΕΟΠΥΥ και υπουργείο από τους θεραπευτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θολό παραμένει το τοπίο στην ειδική αγωγή, έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο που αφορά τις θεραπείες, όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.α, δεκάδων χιλιάδων παιδιών στη χώρα μας, και χαμένοι μεσα σε αυτό το τοπίο κινούνται οι γονείς προσπαθώντας να βρουν την… έξοδο για τα παιδιά τους.

Όπως καταγγέλλουν οι θεραπευτές, το τοπίο παραμένει θολό με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας που τους τελευταίους έξι μήνες επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν γονείς και ειδικούς με μία σειρά από νόμους, εγκυκλίους και παραρτήματα.

Οι συνεχείς αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) και τα παραρτήματα και η έλλειψη ενημέρωσης γονέων και παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών αλλά και των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ προκαλούν χάος με προφανείς συνέπειες για το θεραπευτικό έργο.

Αναφέρουν ενδεικτικά πως οι οδηγίες προς τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ είναι ασαφείς, με αποτέλεσμα κάθε τοπικό υποκατάστημα να ερμηνεύει το ισχύον πλαίσιο κατά το δοκούν. Ενώ και η τελευταία εκδοχή του EKΠΥ, για την οποία εκκρεμεί η έκδοση παραρτήματος, φέρνει επιπλέον περικοπές στις παροχές και σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του.

Την ίδια ώρα, απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες από το τελευταίο παράρτημα που εκδόθηκε, όπως Τραυλισμός, σύνδρομο Asperger, Διαταραχή Διάσπασης Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.α.

«Δεν είναι λίγοι οι γονείς εκείνοι που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών καθώς το τοπίο στην Ειδική Αγωγή παραμένει θολό, σκόπιμα. Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη του ΕΟΠΥΥ είναι η περικοπή της δαπάνης με κάθε τρόπο», επισημαίνει η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, κυρία Φιλιώ Βλάχου.

Είναι χαρακτηριστικό πως στον τελευταίο ΕΚΠΥ, ο οποίος υποτίθεται πως εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου, προβλέπεται ως βασική προϋπόθεση για την εκτέλεση των θεραπειών η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία όμως, δεν υφίσταται!

Ουσιαστικά κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στον γονέα/ασφαλισμένο τι ισχύει για το παιδί του που έχει ανάγκη ειδικής αγωγής, ενώ η θεραπευτική κοινότητα συνεχίζει να επιτελεί το επιστημονικό της έργο σε συνθήκες ομιχλώδεις. Πρακτικά, οι γονείς δεν ξέρουν αν και πότε θα αποζημιωθούν, με τον οργανισμό να οδηγείται σε μια άτυπη στάση πληρωμών προς τους ασφαλισμένους του.

«Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα τη συρρίκνωση των παροχών, και τη μεταβίβαση των οικονομικών του υποχρεώσεων προς τους ασφαλισμένους στις πλάτες των θεραπευτών. Η διοίκηση του οργανισμού επιθυμεί πάση θυσία να κουρέψει οριζόντια χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επιδημιολογική μελέτη τον προϋπολογισμό για την Ειδική Αγωγή. Αντιμετωπίζει όμως, την συντονισμένη αντίδραση λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών και κέντρων ειδικών θεραπειών, με αποτέλεσμα τα τεχνάσματα που απεργάζεται να πέφτουν το ένα μετά το άλλο στο κενό» αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΠΣΘΕΑ, κ. Παναγιώτης Μπούρος.

Οι θεραπευτές δεν αποδέχονται την επιβολή των voucher και σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με όρους επαχθείς όπως υποστηρίζουν. Τονίζουν ακόμη, πως θα σταθούν στο πλευρό παιδιών και γονέων και όχι δίπλα σε εκείνους που λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα τους αριθμούς. Kαλούν τον ΕΟΠΥΥ να σεβαστεί τους πολίτες που έχουν ανάγκη την ασφαλιστική κάλυψη και την έχουν χρυσοπληρώσει προκαταβολικά με τις εισφορές τους.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση