HomeΚΟΣΜΟΣΜπλόκο της Ουκρανίας σε Ρώσους άνδρες από 16 έως 60 ετών

Μπλόκο της Ουκρανίας σε Ρώσους άνδρες από 16 έως 60 ετών

Tεταμένες οι σχέσεις των δύο χωρών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντίποινα εξετάζει η Ουκρανία στη Ρωσία μετά το περιστατικό του προηγούμενου Σαββατοκύριακου όπου η Ρωσία άνοιξε πυρ και συνέλαβε τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Ίχορ Χουσκόφ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU).

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για το περιστατικό που συνέβη την περασμένη Κυριακή και οδήγησε στη σύλληψη τριών ουκρανικών πλοίων και των πληρωμάτων τους. Η Ουκρανία φοβάται ότι αποτελεί προάγγελο μιας εισβολής πλήρους κλίμακας της Ρωσίας.

«Εξετάζονται αποφάσεις όσον αφορά τη διεξαγωγή κατάλληλων αντίστοιχων ενεργειών ως απάντηση στις ενέργειες του επιτιθέμενου», είπε ο Χουσκόφ.

Στο μεταξύ η Ουκρανία απαγόρευσε στους Ρώσους άνδρες ηλικίας 16-60 ετών να εισέρχονται στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας των συνόρων Πέτρο Τσιγκικάλ στη διάρκεια μιας συνάντησης που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στα σημεία εισόδου, η ενίσχυση των μέτρων ελέγχου τέθηκε σε ισχύ. Από σήμερα, η είσοδος των ξένων είναι περιορισμένη, κατά κύριο λόγο για τους άρρενες πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας ηλικίας 16 έως 60 ετών», είπε ο Τσιγκικάλ.

Κατά την ίδια συνάντηση ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διευκρίνισε πως ο «περιορισμός» αυτός θα εφαρμόζεται «πλην ανθρωπιστικών λόγων που καθορίζονται σαφώς στις οδηγίες».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε τις «βάρβαρες κινήσεις της κυβέρνησης» της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για ένα «πλήρως δυσλειτουργικό» ουκρανικό κράτος και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να απαγορεύσει στους Ουκρανούς άνδρες να εισέρχονται στη χώρα ως αντίποινα για μια ευρεία απαγόρευση εισόδου που επέβαλε η Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος βουλευτής Φραντς Κλίντσεβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Διαφήμιση
Διαφήμιση