HomeΚΡΗΤΗΝ. Ηγουμενίδης: Στρατηγική για ένα βιώσιμο και υψηλής προστιθέμενης αξίας τουρισμό

Ν. Ηγουμενίδης: Στρατηγική για ένα βιώσιμο και υψηλής προστιθέμενης αξίας τουρισμό

Εισήγηση επί της αρχής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για το θεματικό τουρισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκτενή αναφορά στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης για τη χώρα και στην Εθνική Στρατηγική για ένα βιώσιμο και υψηλής προστιθέμενης αξίας τουρισμό, έκανε ο εισηγητής και βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορά στον θεματικό τουρισμό και που συζητείται από χθες (28.11.2018) στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης στην επί της αρχής συζήτηση τόνισε ότι η στρατηγική αυτή της Κυβέρνησης είναι ήδη σε εξέλιξη και αρκετά από τα αποτελέσματα της ήδη αποτυπώνονται στους βασικούς δείκτες του ελληνικού τουρισμού:

«Χωρίς να μιλήσω για το 2018, κατά τη διάρκεια του 2017, η Ελλάδα κατέγραψε 30 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, μια αύξηση 9% στην τουριστική κίνηση, συνοδευόμενη από μια αύξηση 10,5% των τουριστικών εσόδων», σημείωσε με έμφαση ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ανέφερε, επίσης, ότι «πίσω, όμως, από τους αριθμούς, στην Αριστερά, έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι κρύβονται άνθρωποι, κρύβεται ο κόσμος της εργασίας που δίνει ένα μεγάλο μέρος της δύναμής του στον τουρισμό».

«Έχει συμβολική, για εμάς, και πραγματική σημασία ότι συζητάμε το νομοσχέδιο ένα μήνα πριν την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, πριν την επικείμενη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, συζητάμε το νομοσχέδιο σε μια περίοδο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και εφαρμογής της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της αρχής της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για ρυθμίσεις και αρχές που συνδέονται ευθέως με τον κόσμο της εργασίας στον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πρώτο και βασικό τμήμα του νομοσχεδίου για τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές μορφές τουρισμού σημείωσε ότι οι προτεινόμενες διατάξεις βασίζονται στην αρχή της ασφάλειας στον τουρισμό, στην αρχή της ποιότητας και του υψηλού επιπέδου υποδομών και υπηρεσιών, ενώ καθορίζονται και οι βασικές έννοιες του θεματικού τουρισμού.

«Σε αυτή την προσπάθεια είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι πολλά ξενοδοχεία κρατήθηκαν πέρυσι ανοιχτά μέχρι τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο, όπως και το ότι φέτος, σε αυτήν τη χρονική συγκυρία που δίνουμε έναν αγώνα για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, πολλά ξενοδοχεία θα ανοίξουν πολύ νωρίτερα για την θερινή περίοδο», υπογράμμισε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Στην συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε επιγραμματικά και σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου που ρυθμίζουν ζητήματα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται αφενός το όφελος να διαχυθεί στην κοινωνία, αφετέρου να δοθούν κίνητρα σε όσους επενδύουν ή εργάζονται στο χώρο του τουρισμού. Είναι κατά την γνώμη μου εθνικό καθήκον η εξάντληση όλων των μέσων επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου».

«Στόχος μας δεν είναι η συγκυριακή αύξηση του τουρισμού αλλά η διατήρηση της δυναμικής ώστε όταν επιτέλους αποκατασταθεί η ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή και θα αποκατασταθεί η Ελλάδα να παραμείνει όπως είναι ήδη σήμερα ένα βήμα μπροστά από τους γείτονές μας», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Νίκος Ηγουμενίδης πρότεινε να κληθούν κατά την ακρόαση φορέων οι ακόλουθοι φορείς: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΤ, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων και Ταξιδιών Τουρισμού (FedHATTA), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ), ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος, το Πανελλήνιο Δίκτυο Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων (ΠΟΛ.ΑΓΡΟΚ.), ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, ο ΑερολιμενάρχηςΗρακλείου λόγω της σχετικής διάταξης του νομοσχεδίου, η Εκκλησία της Ελλάδας και η Εκκλησία της Κρήτης για τον θρησκευτικό τουρισμό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος του Ηρακλείου, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος του Ηρακλείου, εκπρόσωποι των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το Πανελλήνιο Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, καθώς και το Δίκτυο Γεωπάρκων.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα με την ακρόαση των φορέων και την α΄ ανάγνωση επί των άρθρων.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο το video από την τοποθέτηση:

https://www.youtube.com/watch?v=tpl5zxY4E7E&featur

Διαφήμιση
Διαφήμιση