HomeHL-EconomyΣπάνε τα κοντέρ τα κόκκινα δάνεια

Σπάνε τα κοντέρ τα κόκκινα δάνεια

Ξαφνικός συναγερμός στην Κομισιόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός»! Όχι δεν πρόκειται για το γνωστό κι εξόχως διδακτικό παραμύθι, αλλά για την αντίδραση (κυρίως) των Ευρωπαίων, που μοιάζουν να ανακάλυψαν μόλις τώρα το πρόβλημα του ιδιωτικού Χρέους στην Ελλάδα και τον απειλητικό όγκο των «κόκκινων» δανείων.

Από κοντά και η κυβέρνηση, που ενώ μέχρι πρόσφατα συρόταν πίσω από τη γραμμή υπεραισιοδοξίας των Ευρωπαίων για τις αντοχές των τραπεζών και τη δυναμική τους, βρέθηκε να διαπραγματεύεται με δύο σχέδια «ξεφορτώματος» προβληματικών δανείων, που θεωρούνται ως ορόσημο για να διαλυθούν τα απειλητικά σύννεφα, πάνω από τις τράπεζες και την οικονομία γενικότερα.

Μέχρι τώρα, η λίαν διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιούσαν εντός κι εκτός Ελλάδας, ήταν ότι ο όγκος των «κόκκινων» δανείων είναι μεγάλος, αλλά ότι οι τράπεζες, όντας υπερεπαρκώς κεφαλαιοποιημένες, μπορούν να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στους στόχους μείωσης τους, συμβάλλοντας παράλληλα στη χρηματοδότηση της οικονομίας, αρκεί να… εντείνουν τις προσπάθειες τους! Από την τελευταία Έκθεση της Κομισιόν, φάνηκε ότι κι επισήμως κάτι αλλάζει στη φρασεολογία, ενώ ήδη είχαν ξεκινήσει οι ανταλλαγές απόψεων για το πώς μπορούν να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι ελληνικές τράπεζες από το φορτίο των προβληματικών δανείων, πριν βουλιάξουν και συμπαρασύρουν όλη την οικονομία.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν είναι πραγματικά αποκαλυπτικά, αφού δείχνουν ότι τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα έχουν σπάσει τα κοντέρ, με αποτέλεσμα, ακόμα κι αν πετύχαιναν οι τράπεζες τους στόχους μείωσης τους ως το 2021, να απέχουν πολύ από τις υπόλοιπες χώρες. Στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει από τα εν λόγω στοιχεία, δεν θα ήταν υπερβολή εάν υποστήριζε κανείς ότι οι ελληνικές τράπεζες μοιάζουν με «ζόμπι», καθώς στην παρούσα φάση απλά αδυνατούν να εκπληρώσουν το ρόλο τους ως «αιμοδότες» της οικονομίας. Τα προβληματικά δάνεια του ιδιωτικού τομέα ανέρχονταν στο 48,4% του συνόλου των δανείων, με μόνη πιο κοντινή την Κύπρο, η οποία επίσης πλήρωσε ακριβά την κρίση, που ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα. Από εκεί και πέρα το χάος, αφού ακόμα και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρίσκονται τουλάχιστον 35 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα.

Μόνο με φόντο αυτά τα στοιχεία, μπορεί να εξηγήσει, πλέον, κανείς τη σπουδή που επιδεικνύει και η κυβέρνηση, έτσι ώστε να μην σκάσει στα χέρια της η «βόμβα». Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές κοντά στη διαδικασία εξέτασης των δύο σχεδίων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, μόνο αν οι τράπεζες επιστρέψουν σε πειστική κερδοφορία, μπορούν να εκπληρώσουν το ρόλο τους κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με «βαρίδια» σχεδόν 90 δις ευρώ.

Από τις πρωτοβουλίες, που άρχισαν να παίρνουν οι τράπεζες αλλά κι από τις πιέσεις, που άρχισαν να ασκούν οι Ευρωπαίοι, η επόμενη ημέρα για τους «κόκκινους» δανειολήπτες ξημερώνει πιο «γκρίζα». Ο νόμος Κατσέλη «σβήνει» και η διάδοχη κατάσταση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα και ακίνητη περιουσία με αξία που δεν θα είναι εξαψήφια. Οι ρυθμίσεις θα γίνουν πιο ρεαλιστικές και τολμηρές, αλλά τα παράθυρα ευκαιρίας θα κλείνουν πιο γρήγορα. Οι πωλήσεις «πακέτων» δανείων σε funds θα πολλαπλασιαστούν κι αυτό σημαίνει ότι οι πιέσεις στους εν λόγω δανειολήπτες θα γίνουν αφόρητες. Οι πλειστηριασμοί θα αυξηθούν κατακόρυφα και είναι ενδεικτικό ότι στην ειδική πλατφόρμα έχουν ήδη αναρτηθεί 24.552, φτάνοντας ως τις 5 Ιουλίου του 2019…

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση