HomeΚΡΗΤΗΜια εξέχουσα προσωπικότητα μέλος του Πανεπιστημίου Κρήτης

Μια εξέχουσα προσωπικότητα μέλος του Πανεπιστημίου Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή αναγόρευσης της εξέχουσας πανεπιστημιακής προσωπικότητας, ειδικά στον τομέα της Βυζαντινολογίας, και πρύτανεως του πανεπιστημίου της Σορβόννης, Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, σε επίτιμο διδάκτορα του παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η αναγόρευση της τιμωμένης έγινε από την αναπληρώτρια πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη. «Το Πανεπιστήμιο τιμά σήμερα την επιστήμονα που μελέτησε βαθιά την ιστορία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου, τον έκανε γνωστό στην Ευρώπη, βοηθώντας παράλληλα να δούμε κι εμείς οι Έλληνες αυτό το κομμάτι στης ιστορίας μας με τρόπο διαφορετικό, μακριά από προκαταλήψεις», τόνισε η ίδια.

Η κα Γλύκατζη Αρβελέρ στην ομιλία της ανέφερε ότι η ημερομηνία της αναγόρευσής της (29 Μαΐου) συμπίπτει με την ημερομηνία της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Η ίδια υποστήριξε, όπως άλλωστε είχε πει και παλιότερα, ότι η πτώση της Πόλης μαζί με την μικρασιατική καταστροφή ήταν οι δυο μεγάλες καταστροφές που έζησε ο ελληνικός λαός και το ελληνικό έθνος. «Το ότι τώρα δεν διδάσκουν όπως πρέπει το Βυζάντιο στα σχολεία, είναι επειδή οι Έλληνες δεν ελευθέρωσαν την κοιτίδα του γένους, την Πόλη. Και όπως λέει ο Κοράης ‘οι έλληνες με το να θεωρούν τον εαυτό τους απόγονο του Μιλτιάδη και του Θεμιστοκλή δεν θεώρησαν ποτέ τον εαυτό τους σκλάβο αλλά πάντα αιχμάλωτο’. Τώρα πια δεν είμαστε αιχμάλωτοι, αλλά να θυμόμαστε πότε πότε ότι είναι καιρός να μαθαίνουμε το Βυζάντιο, το οποίο το κλείσαμε σε παρένθεση», είπε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της.

«Αποποιηθήκαμε το αυτοκρατορικό του Ρωμιού και βάλαμε το Έλλην για να θεωρήσουμε ότι είμαστε απόγονοι του Περικλή και ξεχάσαμε ότι χίλια χρόνια αυτοκρατορίας μας έδωσε ορθοδοξία και γλώσσα νεοελληνική, άρα μας έδωσε αυτό που είμαστε», συμπλήρωσε.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι φέτος κλείνουν 150 χρόνια από τη γέννηση του Βενιζέλου και 100 χρόνια από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο που σημάδεψαν, όπως είπε, την Ευρώπη.

Μια σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου της τιμώμενης έκανε ο Επίκουρος Καθηγητής Κωνσταντίνος Καρράς, υπογραμμίζοντας πως υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος τμήματος Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και η πρώτη πρύτανης του ίδιοι πανεπιστημίου στην 700 ετών ιστορία του.

Τόνισε, δε, τη δράση της στην ΕΠΟΝ ενάντια στον κατακτητή, με την τιμώμενη να παρεμβαίνει στο σημείο αυτό για να σχολιάσει δηκτικά το γεγονός ότι το Δίστομο ψηφίζει σήμερα Χρυσή Αυγή και να λάβει θερμό χειροκρότημα.

Η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε., Ελένη Βασιλάκη αναφέρθηκε επίσης στη δράση της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, καλωσορίζοντας την πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

«Η κα Αρβελέρ ήταν η πρόεδρος της πρώτης επιτροπής για την αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Κρήτης οπότε η επιτίμια της έρχεται ακριβώς να δείξει τη μεγάλη σημασία που είχε η τότε αξιολόγηση στο πανεπιστήμιο που αξιολογήθηκε ξανά και βρέθηκε να έχει από τις καλύτερες αξιολογήσεις διεθνώς. Η παρουσία της εδώ δηλώνει την αγάπη της για το Ρέθυμνο, άλλωστε συλλογή της εκτίθεται στο κέντρο της πόλης, στο κτήριο που με γενναιοδωρία παραχώρησε ο δήμος δίπλα στο Σπίτι του Πολισμού. Θεωρούμε πλέον ότι έχουμε μια ακαδημαϊκό κοντά μας και η ίδια το εισπράττει αυτό», είπε χαρακτηστικά ο Κοσμήτοραςς της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Αντώνης Χουρδάκης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΙΔΑΚΤΩΡ

Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και μετακόμισε στη Γαλλία το 1950. Αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1967 και την πρώτη γυναίκα πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην 700 χρόνων ιστορία του το 1976, όπως και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης. Είναι πρύτανης των Πανεπιστημίων της Σορβόννης από το 1976, καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία της ζωής της, όπως αναφέρεται σε σχετικό βιογραφικό σημείωμα, είναι: Η Σορβόννη, η μαγική ατμόσφαιρα του Saint Germain de Pres, οι παρέες της τέχνης και της διανόησης – Πικάσσο, Σιμόν ντε Μπωβουάρ, Λουί Αραγκόν, Έλσα Τριολέ, Κλώντ Ρουά, Ναταλί Σαρώτ, Φρανσουάζ Σαγκάν, Λουί Μπουνιουέλ, Χοσέ Μπεργκαμίν, η προεδρία της στο Εθνικό Κέντρο Τεχνών “Ζωρζ Πομπιντού”. Η σχέση εμπιστοσύνης με τον Φρανσουά Μιττεράν, τον Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, τον Ζακ Σιράκ. Η γνωριμία της ως Πρύτανης της Σορβόννης με την Ίντιρα Γκάντι, τον Ζάο Ζιγιάνγκ. Οι πολιτικές στιγμές από τα ταξίδια της με τον Μιττεράν, η παραμονή της στην Ουάσιγκτον και το δείπνο στον Λευκό Οίκο. Η όμορφη οικογενειακή της ζωή με τον Ζακ και την κόρη της Μαρί Ελέν. Οι φίλοι των νεανικών της χρόνων: Μάνος Χατζιδάκις, Μάρω Κύρκου, Τατιάνα Μιλλιέξ, Άννα Αβραμέα, Λένα Λαμπράκη-Σαββίδη, Χρήστος Λαμπράκης, Γιάννης Ξενάκης, Ντόλυ Γουλανδρή.

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ

Ένα Κέντρο σύγχρονης τέχνης – αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ δημιουργήθηκε στην αίθουσα δίπλα στο Σπίτι του Πολιτισμού, που παραχώρησε ο δήμος Ρεθύμνου.

Σήμερα μάλιστα στις 7.30 το απόγευμα, εγκαινιάζεται η έκθεση «Τα εκ του ταμείου 600+1 μολύβια», ενώ στο χώρο δεσπόζει μια εντυπωσιακή εικαστική εγκατάσταση της καλλιτεχνικής επιμελήτριας Χρυσούλας Σκεπετζή, εμπνευσμένη από το θέμα της έκθεσης.

Η δημιουργία του Κέντρου αποφασίστηκε με αφορμή την προεδρία της πρυτάνεως του πανεπιστημίου της Σορβόννης Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ στο Εθνικό Κέντρο Τεχνών «Ζωρζ Πομπιντού» κι επειδή η ίδια έχει δωρίσει μεγάλο μέρος του αρχείου της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Έτσι, μέρος του αρχείου εκτίθεται στις δυο αίθουσες του κτηρίου και από σήμερα θα είναι επισκέψιμο για τους πολίτες.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κέντρο «αναγνώρισης» της ζωής και του έργου της Ελένης Γλύκαζη – Αρβελέρ, το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής και το παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον υπεύθυνο της Μονάδας του ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε. Επίκουρο Καθηγητή Κωνσταντίνο Γ. Καρρά και τους συνεργάτες του Κέντρου.

Η Επιμέλεια, ο σχεδιασμός και οι εγκαταστάσεις είναι της εικαστικού Χρυσούλας Σκεπετζή.

Την έκθεση επισκέφτηκε χθες η ίδια η κα Αρβελέρ, με αφορμή την παρουσία της στο Ρέθυμνο λόγω της αναγόρευσής της σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Η κα Αρβελέρ ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης, μοιράστηκε τις μνήμες της με τους υπεύθυνους του Κέντρου και δεσμεύτηκε πως θα δωρίσει ακόμη ένα μέρος του αρχείου της στο πανεπιστήμιο για να το αξιοποιήσει.

Η κα Αρβελέρ είχε την ευκαιρία κατά την επίσκεψή της στην έκθεση να συναντηθεί και με τον δήμαρχο Ρεθύμνου, κ. Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος της έδωσε το «κλειδί» της πόλης.

Η ίδια τόνισε ότι επέλεξε το Ρέθυμνο για να δωρίσει το αρχείο της γιατί «νιώθω ότι εδώ είναι το σπίτι μου και επιπλέον είχανε το κτήριο και την καλοσύνη, έχουν την τεχνογνωσία και πλέον έχω και το κλειδί του ‘σπιτιού’».

goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση