HomeHL-WorldΕρντογάν: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Ψηλά στην ατζέντα η Συρία, PKK και η ένταση στην Κριμαία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Συρία, το PKK, οι γκιουλενιστές, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο απασχόλησαν το ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Η πέντε ωρών συνεδρίαση εστιάστηκε στο θέμα της Συρίας, με τον Ερντογάν να δεσμεύεται ότι η Άγκυρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των εχθρικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας. Η συνεδρίαση έγινε έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν θέσεις παρατήρησης κατά μήκος των συριακών συνόρων.

Το συμβούλιο συζήτησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η απόφαση των ΗΠΑ να παρακολουθήσουν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, τον πρόσφατο ρωσικό βομβαρδισμό στις στο Χαλέπι, τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Πριν από τη συνεδρίαση ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε δριμεία κριτική στις ΗΠΑ για τη συνεχισζόμενη στήριξή τους στο YPG, την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, χωρίς, όμως, να την καταδικάζει. Η Τουρκία θεωρεί το YPG παρακλάδι του PKK, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η ένταση μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου έχει κλιμακωθεί με αφορμή τις γεωτρήσεις.

«Οι ενέργειες της Ελλάδας και της «Ελληνικής Κύπρου» στην περιοχή για υδρογονάνθρακες συνστούν απειλή και κίνδυνο για την Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις τους που στοχεύουν στο να περιορίσουν την τουρκική επιρροή στην περιοχή είναι μάταιες.

«Η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι αποφασισμένες να βάλουν σε σειρά αυτές τις χώρες που προσπαθούν να μας αποτρέψουν να κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας απορρέουν από το διεθνές δίκαο», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Μαύρη Θάλασσα πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης»

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ένταση που έχει ξεσπάσει στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καλώντας τις δύο πλευρές σε διάλογο για αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Θέλουμε να δούμε τη Μαύρη Θάλασσα ως θάλασσα ειρήνες. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις δύο πλευρές για αυτοσυγκράτηση. Θέλουμε Ρωσία και Ουκρανία δίπλα δίπλα και όχι απέναντι, σε μία στιγμή που ο κόσμος βιώνει σοβαρές πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές απειλές», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση