HomeHL-9«Έπεσαν» οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

Γίνεται πραγματικότητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Έπεσαν» σήμερα οι πολυαναμενόμενες υπογραφές του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Στο Δημαρχείο Κισσάμου βρέθηκαν σήμερα το πρωί, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο γενικός διευθυντής της «Ελληνικά Καλώδια», Αλέξης Αλεξίου και πολλοί φορείς.

«Το 1/3 των αναγκών της Κρήτης σε ενέργεια πλέον θα έρχεται από την Πελοπόννησο», όπως ανέφερε ο Χανιώτης υπουργός, κάτι που θα οδηγήσει σε πολύπλευρες ωφέλειες, καθιστώντας μελλοντικά την Κρήτη ένα «πράσινο νησί».

Πρόκειται για αγωγό εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 κιλοβόλτ και μεταφορικής ικανότητας 2Χ200 ΜVA. Υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χλμ. θα ξεκινήσει από τη νότια Πελοπόννησο και θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή στον κόλπο της Κισσάμου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια υπόγεια διαδρομή μήκους 32 χλμ. έως τον υποσταθμό των Χανίων. Το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων είναι 950 μέτρα, καθιστώντας το έργο ένα από τα πλέον απαιτητικά του είδους διεθνώς, με συνολικό προϋπολογισμό στα 330 εκατ. ευρώ.

Μετά και τις σημερινές υπογραφές με τις αρμόδιες εταιρείες, θα ξεκινήσουν οι αρχικές απαραίτητες διαδικασίες, με τον Αλέξη Αλεξίου να δείχνει αισιόδοξος για την περαίωση του έργου εντός του αναμενόμενου χρονικού πλαισίου.

Πριν τις υπογραφές, τον λόγο πήραν οι δήμαρχοι Πλατανιά και Κισσάμου, Γιάννης Μαλανδράκης και Θοδωρής Σταθάκης, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Νίκος Καλογερής, όλοι σε κλίμα ικανοποίησης και αισιοδοξίας για ένα έργο που μόνο θετικές προοπτικές μπορεί να ξετυλίξει για την ανάπτυξη του νησιού.

“450 εκ. ευρώ κοστίζει η Κρήτη ετησίως” τόνισε ο κ. Σταθάκης μιλώντας χθες στον SUPER FM 89,6 εξηγώντας ότι μαζί με τις Κυκλάδες, το ποσό φτάνει στα 700 εκ. ευρώ ετησίως: “Όταν ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης αυτό το ποσό θα εκλείψει” τόνισε, εξηγώντας πως το “μικρό” καλώδιο που υπογράφεται αύριο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 18 μήνες. Σημείωσε δε πως θα υπάρξει τεράστια διαφορά στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

zarpanews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση