HomeΚΟΣΜΟΣ«Αστακός» το Μπουένος Άιρες εν όψει G20

«Αστακός» το Μπουένος Άιρες εν όψει G20

Προληπτικά περισσότερες κάμερες σε δημόσιους χώρους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φλεγόμενα οδοφράγματα, κατεστραμμένα καταστήματα, καμένα αυτοκίνητα. Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Αμβούργο τον Ιούλιο του 2017 κυρίως αυτές οι εικόνες έμειναν στην μνήμη των γερμανών πολιτών. Σχεδόν κανείς δεν θυμάται τα αποτελέσματα της Συνόδου. Όλοι όμως θυμούνται τα βίαια επεισόδια και τις καταστροφές στους δρόμους του Αμβούργου. Οι εικόνες έκαναν τότε γύρο του κόσμου.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής θέλει να αποφύγει, πάση θυσία, τέτοια έκτροπα την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο. Όπως δηλώνει η υπουργός Ασφαλείας Πατρίτσια Μπούλριτς «όποιος θέλει να διαδηλώσει μπορεί να το πράξει, υπό μια προϋπόθεση. Να διαδηλώσει ειρηνικά».

Για τον πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι η Σύνοδος Κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει επαφές με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Αργεντινή εξακολουθεί να βιώνει βαθιά οικονομική κρίση, ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 40% και λόγω της υποτίμησης του πέσο η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να ζητήσει πιστώσεις δισεκατομμυρίων από το ΔΝΤ. Η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί για τον πρόεδρο της Αργεντινής την ιδανική ευκαιρία για να εμφανιστεί στην διεθνή πολιτική σκηνή ως αξιόπιστος εταίρος. Όπως όλα δείχνουν στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν οι εμπορικές διενέξεις, που πυροδότησε ο αμερικανός πρόεδρος.

Προληπτικά περισσότερες κάμερες σε δημόσιους χώρους

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι των δυνάμεων ασφαλείας, όσοι περίπου και στο Αμβούργο το 2017, θα βρίσκονται επί ποδός το διήμερο των εργασιών. Παράλληλα 400 αμερικανοί στρατιώτες θα βρίσκονται σταθμευμένοι στην γειτονική Ουρουγουάη, ενώ επί τόπου θα βρίσκονται και αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου AWACS. «Βρισκόμαστε στο ανώτατο επίπεδο ετοιμότητας», δηλώνει ο συντονιστής της διοργάνωσης Χερνάν Λομπάρντι.

Μετά τις αρνητικές εμπειρίες από τη Σύνοδο των G20 στο Αμβούργο γερμανοί ειδικοί συμβουλεύουν την κυβέρνηση της Αργεντινής για να αποφευχθούν παρόμοια λάθη. Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Αμβούργου Άντι Γκρότε δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μετά τις επαφές που είχε στο Μπουένος Άιρες ότι «σε γενικές γραμμές η πρωτεύουσα της Αργεντινής είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για τη διοργάνωση». Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προτείνει στους αργεντινούς αρμόδιους συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης ενόψει της Συνόδου: «Περισσότερες κάμερες σε δημόσιους χώρους, καθώς και αξιόπιστη ποινική δίωξη».

Πηγή: dw.com, zougla.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση