HomeHL-WorldΚάνει πίσω η Ιταλία απέναντι στις Βρυξέλλες

Κάνει πίσω η Ιταλία απέναντι στις Βρυξέλλες

Ευφορία στις αγορές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο δηλώνει ανοικτός σε μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Το Xρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε άνοδο κατά 3%.

«Εάν, κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί λίγο, δεν είναι σημαντικό», δήλωσε ο επικεφαλής του λαϊκιστικού κινήματος των 5 Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης μαζί με τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Ωστόσο, «το θέμα δεν είναι οι αριθμοί, αλλά οι πολίτες», σημείωσε στο Radio radicale, επαναλαμβάνοντας την σημασία της θέσπισης κοινωνικού εισοδήματος για τους φτωχότερους, της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τις συντάξεις ώστε να επιτραπεί η πρόωρη συνταξιοδότηση και η αποζημίωση των μικροκαταθετών που επλήγησαν από την πτώχευση τραπεζών

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters είχε μεταδόσει επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικής πηγή ότι η ιταλική κυβέρνηση θα συνέλθει απόψε για να συζητήσει πιθανή μείωση του στόχου της για το έλλειμμα. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρώμη και τις Βρυξέλλες για να αποφευχθεί μια πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας.

Η Ρώμη κινδυνεύει να υποβληθεί σε μια πειθαρχική διαδικασία από τους Ευρωπαίους εταίρους της μετά την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού της για το 2019, αναθεωρώντας τους δημοσιονομικούς της στόχους σε σχέση με αυτούς που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αποκλιμάκωση των spread

Οι πληροφορίες που θέλουν την ιταλική κυβέρνηση να εξετάζει την αναθεώρηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 οδηγεί σε ραγδαία αποκλιμάκωση το κόστος δανεισμού της χώρας.

Η απόδοση του ιταλικού κρατικού ομολόγου διετούς διάρκειας παρουσιάζει πτώση 22 μονάδων βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, στο 0,74%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Boυτιά 24 μονάδων βάσης ή 6,8% στο 3,17% παρουσιάζει και η απόδοση του 10ετους. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων υποχωρεί κοντά στις 285 μονάδες.

Αλμα στις ιταλικές μετοχές

Άλμα σημείωσαν σήμερα οι ιταλικές μετοχές καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις για αλλαγή στάσης από την ιταλική κυβέρνηση, της οποίας τα δημοσιονομικά σχέδια την έθεσαν σε πορεία να υποβληθεί σε πειθαρχική διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός συζητά τη μείωση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα της επόμενης χρονιάς έως το 2% του ΑΕΠ από το 2,4% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος στο σχέδιο του προϋπολογισμού, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άλμα 1,1% και οι βασικές μετοχές της ευρωζώνης κατέγραψαν άνοδο 1,3%, με τον ιταλικό δείκτη FTSE MIB να ενισχύεται κατά 3%.

Ο δείκτης των ιταλικών τραπεζών σημείωσε άνοδο 5,3% και οδεύει προς την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον Ιούνιο. Οι μετοχές των Unicredit και Intesa Sanpaolo κατέγραψαν άνοδο 4,7% και 4,3%, αντίστοιχα. Οι τραπέζες UBI Banca, Banco BPM , BPER Banca και Mediobanca ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 3,7% με 4,1%.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση