Αλλάζει το σκηνικό του καιρού καθώς για όλη την επόμενη βδομάδα θα κυριαρχήσουν βροχές αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της βδομάδας από τον γνωστό μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα:

Οργανώνεται τελικά το Βαρομετρικό χαμηλό στα νότια της Ιταλίας και σταδιακά αναμένεται να κινηθεί στο Ιόνιο πέλαγος και να αλλάξει το σκηνικό του καιρού σε ολόκληρη την Ελλάδα με βροχές, οι οποίες κατά τόπους θα είναι έντονες καθώς και με τοπικές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στα δυτικά. Οι Νότιοι έως ΝοτιοΔυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σε όλα τα πελάγη με την ένταση τους να φθάνει στα 5 – 6, τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ για την Κυριακή το βράδυ έως και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, όπου στη συνέχεια θα εμφανίσουν μικρή εξασθένηση, διατηρώντας όμως τη Νότια τάση τους. Η θερμοκρασία δεν θα υποχωρήσει ιδιαίτερα, λόγω και των Νοτιάδων, και για το λόγο αυτό δεν αναμένονται χιονοπτώσεις τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να επικρατήσει σταδιακά το Βόρειο ρεύμα και κάθοδος μίας ψυχρότερης αέριας μάζας από τα βόρεια.

Η Κρήτη βρίσκεται στο νότιο άκρο αυτού του Βαρομετρικού χαμηλού αλλά ευτυχώς ευνοείται στην εμφάνιση φαινομένων και στο νησί μας. Ευνοούνται περισσότερο οι δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης για περισσότερες βροχές ή και καταιγίδες αλλά παρόλα αυτά βροχές θα σημειωθούν και ανατολικότερα. Ακόμη όμως πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις από την Πέμπτη και μετά όπου επανέρχεται το βόρειο ρεύμα, μετά την απομάκρυνση του Βαρομετρικού χαμηλού ανατολικότερα, σηματοδοτώντας ουσιαστικά μια νέα αλλαγή στο σκηνικό του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη, την ενίσχυση των Βορείων ανέμων και αισθητή πλέον πτώση της θερμοκρασίας.

Έτσι λοιπόν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές από τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και σταδιακά θα επεκταθούν και ανατολικότερα, έστω και σε μικρότερη ένταση. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες με πρόσκαιρη ένταση των βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα στα δυτικά και νότια τμήματα του νησιού. Οι άνεμοι θα στραφούν από Νότιες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν σταδιακά με την ένταση τους να φθάνει στα 5 – 6 Μποφώρ με τις μέγιστες εντάσεις έως και τα 7 Μποφώρ να σημειώνονται στα πελάγη και σε βόρειες κυρίως περιοχές της Κρήτης. Τα φαινόμενα αυτά θα διατηρηθούν, κατά περιόδους εώς και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας. Η θερμοκρασία δεν υποχωρεί αλλά διατηρείται σε καλά για την εποχή επίπεδα λόγω και των Νοτίων ανέμων.

Την Τρίτη αναμένεται ένας γενικά άστατος καιρός με λίγες τοπικές βροχές σε μικρά διαστήματα. Οι άνεμοι διατηρούν την Νότια τάση τους αλλά με εντάσεις που θα φθάνουν στα 4 – 5, τοπικά σε βόρειες περιοχές έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 15 ⁰С η ελάχιστη έως και του 21 ⁰С η μέγιστη τιμή.

Την Τετάρτη παραμένει άστατος ο καιρός με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας, ενώ κατά τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει πιθανότητα και για εκδήλωση τοπικών καταιγίδων, κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της Κρήτης. Οι άνεμοι θα στραφούν από ΝοτιοΔυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 5 – 6 Μποφώρ στα δυτικά και νότια τμήματα του νησιού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Από την Πέμπτη αναμένεται η απομάκρυνση του Βαρομετρικού χαμηλού προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα την στροφή των ανέμων από Βόρειες διευθύνσεις και την εισβολή μιας ψυχρότερης αέριας μάζας από τα βόρεια. Οι βροχές θα εμφανισθούν και πάλι σε ολόκληρη την Κρήτη, κατά τόπους έντονες, ιδιαίτερα στα βόρεια τμηματα του νησιού ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Βροχές θα σημειωθούν και στα νότια αλλά πιο ήπιες. Οι άνεμοι από Βόρειες διευθύνσεις θα ενισχυθούν σταδιακά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης και θα φθάνουν σε ένταση τα 5 – 6 Μποφώρ, ενώ στα πελάγη και τα νότια του νησιού η ένταση τους θα φθάνει έως και τα 7 Μποφώρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την Πέμπτη το βράδυ. Η ίδια καιρική κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί και για την Παρασκευή με τους ενισχυμένους Βορειάδες ενώ αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από το Σάββατο με την εξασθένηση των Βορείων ανέμων αλλά η θερμοκρασία θα παραμείνει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση