HomeHL-WorldΓερμανία: 1,8 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο

Γερμανία: 1,8 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο

Τα τελευταία πέντε χρόνια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 1,8 εκατ. άνθρωποι έχουν καταθέσει αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στη Γερμανία τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των αρμόδιων ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Bild, εμφανίζει σημαντική άνοδο, από 123.581 το 2013 σε 723.938 το 2015. Ο αριθμός αιτούντων άσυλο, όμως, έχει υποχωρήσει εκ νέου φέτος, για να παραμείνει στα επίπεδα του 2013.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κόμματος Φιλελεύθερων Δημοκρατών, η κυβέρνηση Μέρκελ ανέφερε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των αιτούντων άσυλο, περίπου 573.000 άνθρωποι, προέρχονται από τη Συρία. Η δεύτερη και τρίτη πολυπληθέστερη ομάδα αιτούντων είναι οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί, με 203.000 και 176.000 αιτήσεις ασύλου αντιστοίχως από το 2013 μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, είπε στο περιοδικό Der Spiegel ότι οι Σύροι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα δεν απελαύνονται στη χώρα καταγωγής τους, όπως απαιτούν πολλοί συντηρητικοί Γερμανοί πολιτικοί. Παρά τις διαμαρτυρίες επιφανών στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που προαλείφεται ως διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, ο Χορστ Ζεεχόφερ υπογράμμισε ότι το μορατόριουμ στις απελάσεις Σύρων καταδικασθέντων για ποινικά αδικήματα παραμένει εν ισχύι. «Αυτή τη στιγμή οι απελάσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν προς τη Συρία. Αυτό ισχύει και για τους εγκληματίες, καθώς οι συνθήκες στη χώρα καταγωγής τους δεν εγγυώνται την ασφάλειά τους», είπε ο κ. Ζεεχόφερ στο Spiegel. Οι υπουργοί Εσωτερικών των 16 κρατιδίων της χώρας θα συζητήσουν την επέκταση του μορατόριουμ σε σύσκεψή τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση