HomeHL-WorldReuters: Ύφεση-ρεκόρ 16,6% υπέστη η Βενεζουέλα το 2017

Reuters: Ύφεση-ρεκόρ 16,6% υπέστη η Βενεζουέλα το 2017

Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πτώση του ΑΕΠ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ύφεση της τάξης του 16,6% υπέστη η οικονομία της Βενεζουέλας το 2017, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας που διέρρευσαν δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται σε οικονομική περιδίνηση την τελευταία πενταετία λόγω της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου και της κατάρρευσης πολλών κρατικών λειτουργιών.

Τα στοιχεία που διαθέτει το Reuters καταδεικνύουν πως η δραστηριότητα στον κλάδο του πετρελαίου μειώθηκε κατά 11,3% σε σχέση με το 2016, ενώ οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν κατά 15,2%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δεν έχει πρόσβαση στα στατιστικά δεδομένα της Βενεζουέλας, εκτιμά πως το ΑΕΠ θα περιοριστεί κατά περαιτέρω 18% φέτος. Ο πληθωρισμός υπολογίζεται πως θα ανέλθει στο 1,37 εκατομμύριο τοις εκατό, ευτελίζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών.

Το καθεστώς του προέδρου Νίκολας Μαδούρο έχει εν πολλοίς σταματήσει την δημοσιοποίηση οικονομικών και δημοσιονομικών δεδομένων, καταγγέλλοντας «οικονομικό» πόλεμο σε βάρος του Καράκας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κρίση έχει προκαλέσει παρατεταμένη έλλειψη τροφής και μεγάλες απώλειες βάρους στον πληθυσμό, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση