HomeΕΛΛΑΔΑΚουμουτσάκος: «Αντιπαραγωγική η στάση της ηγεσίας του Κοσόβου»

Κουμουτσάκος: «Αντιπαραγωγική η στάση της ηγεσίας του Κοσόβου»

Σε δηλώσεις του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Με έντονο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Πριστίνα και την απόφαση της ηγεσίας του Κοσόβου να προχωρήσει στην αύξηση των δασμών κατά 100% στα προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία- Eρζεγοβίνη. Η ενέργεια αυτή δεν είναι υπεύθυνη και δεν είναι εποικοδομητική», σχολίασε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος.

«Κινήσεις όπως αυτή συνιστούν εμπόδιο σε έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξέρευση αμοιβαία αποδεκτής λύσης η οποία θα υπηρετούσε τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Πρεσβείες Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης: Ωμή παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών

«Η χθεσινή απόφαση των προσωρινών θεσμών της αυτοδιοίκησης στην Πρίστινα για αύξηση των δασμών κατά 100% στα προϊόντα από το υπόλοιπο τμήμα της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αποτελεί την πλέον ωμή παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών του ελεύθερου εμπορίου, των περιφερειακών συμφωνιών και απειλή για την ασφάλεια». Αυτό αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους οι πρεσβείες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Ελλάδα και επισημαίνουν πως η απόφαση της Πρίστινας θα έχει απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες και πρακτικά σημαίνει τη διακοπή του εμπορίου και την αναστολή της διαδικασίας ομαλοποίησης.

Χαρακτηρίζουν μια τέτοια κίνηση απαράδεκτη και συμπληρώνουν, ειδικά όταν πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Τέλος, οι πρεσβείες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη χώρα μας καλούν τους «πραγματικούς μας εταίρους στην Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταδικάσουν την κίνηση αυτή, ζητώντας εντός των θεσμών των Βρυξελλών τον σεβασμό από την πλευρά της Πρίστινας των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, να σταματήσει την τακτική των παραβιάσεων των περιφερειακών συμφωνιών και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση