HomeΚΟΣΜΟΣΟυγγρικά ΜΜΕ: Η Βουδαπέστη έδωσε άσυλο στον Γκρούεφσκι

Ουγγρικά ΜΜΕ: Η Βουδαπέστη έδωσε άσυλο στον Γκρούεφσκι

Το χρονικό της φυγής του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ουγγρική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Magyar Idok αναφέρει πως η Ουγγαρία χορήγησε άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το αρμόδιο Γραφείο Ασύλου και Μετανάστευσης δέχτηκε ως βάσιμους «τους φόβους που έχει για τη ζωή του εάν μείνει στην ΠΓΔΜ ο Γκρούεφκι».

Παράλληλα, η εν λόγω υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο «ο Γκρούεφσκι εάν επιστρέψει στη χώρα του, θα διωχθεί από την εξουσία λόγω του πολιτικού παρελθόντος του και των πεποιθήσεών του».

Η διαφυγή προς την Ουγγαρία

Η Βουδαπέστη ουσιαστικά είχε προαναγγείλει την παροχή ασύλου στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και στενό πολιτικό σύμμαχο του ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Το Γαλλικό Πρακτορείο είχε μεταδώσει την Παρασκευή πως ο Γκρούεφσκι διέφυγε κρυφά από την ΠΓΔΜ πεζή προς την Αλβανία. Στη συνέχεια, συνοδεία δύο ατόμων που διέθεταν ουγγρικό διπλωματικό διαβατήριο έφτασε στο συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Τρεις ώρες αργότερα «εγκατέλειψε το έδαφος του Μαυροβουνίου από το συνοριακό φυλάκιο Ντομπράκοβο στις 22:16 τοπική ώρα και εισήλθε στη Σερβία» επιβαίνοντας σε ένα άλλο αυτοκίνητο όπου βρίσκονταν επίσης δύο άνδρες με ουγγρικά διπλωματικά διαβατήρια.

Το διαβατήριο του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει κατασχεθεί από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ, ωστόσο οι πολίτες των δυτικών Βαλκανίων μπορούν να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη επιδεικνύοντας μόνο τα εθνικά δελτία ταυτότητας.

Σκοπιανό διάβημα

Σημειώνεται πως ήδη χθες, Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είχε προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβη της Ουγγαρίας στα Σκόπια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, τα Σκόπια εξέφρασαν, στο διάβημα αυτό, την ελπίδα ότι η Ουγγαρία θα ενεργήσει στο πνεύμα των καλών διμερών σχέσεων και των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών που αφορούν τη λειτουργία του κράτους δικαίου και στο πλαίσιο αυτό θα απορρίψει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση την αίτηση για χορήγηση ασύλου στον καταδικασθέντα και φυγόδικο Νικόλα Γκρούεφσκι και θα τον εκδώσει στην ΠΓΔΜ, με σκοπό την εκτέλεση της ποινής φυλάκισης που του έχει επιβληθεί, καθώς και τη συνέχιση και ολοκλήρωση των άλλων δικαστικών υποθέσεων εις βάρος του.

Δίωξη για κατάχρηση εξουσίας

Πρώην ηγέτης του κόμματος VMRO-DPMNE (δεξιά), ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάστηκε επειδή είχε λάβει για προσωπική χρήση μια Μερσεντές αξίας 600.000 ευρώ, που είχε αγοραστεί με δημόσιο χρήμα.

Ο Γκρούεφσκι διώκεται για άλλες πέντε υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρηση εξουσίας και τηλεφωνικές υποκλοπές αντιπολιτευόμενων και προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και σφοδρός πολέμιος της συμφωνίας των Πρεσπών έχει επανειλημμένα κάνει λόγο για πολιτικές διώξεις σε βάρος του, λόγω της διαφωνίας του με την επίλυση του ονοματολογικού.

Η αποκάλυψη της αναχώρησης του πρώην πρωθυπουργού με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο φέρνει σε δύσκολη θέση τη Βουδαπέστη, καθώς ενισχύει τις υποψίες σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές της χώρας βοήθησαν ενεργά στη διαφυγή του τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Υποψίες οι οποίες έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, με την παροχή ασύλου, μετατρέπονται πλέον σε βεβαιότητα…

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση