HomeΚΟΣΜΟΣΥπόθεση Κασόγκι: Το Βερολίνο «παγώνει» τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία

Υπόθεση Κασόγκι: Το Βερολίνο «παγώνει» τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία

Το Βερολίνο «σκληραίνει» τη στάση του απέναντι στη Σαουδική Αραβία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σκληραίνει την στάση της η γερμανική κυβέρνηση απέναντι στο Ριάντ με αφορμή την υπόθεση δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει σταματήσει όλες τις παραδόσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, ακόμη και τις εξαγωγές που έχουν ήδη λάβει έγκριση.

Ο αριθμός των εγκεκριμένων εξαγωγών δεν είναι γνωστός, όπως σχολιάζει το Γερμανικό Πρακτορείο. Άγνωστο επίσης παραμένει πόσο θα διαρκέσει το πάγωμα των εξαγωγών οπλικών συστημάτων προς το Ριάντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 26 Οκτωβρίου η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι σταματάει την πώληση οπλικών συστημάτων προς τη Σαουδική Αραβία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θα ήθελε και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να κάνουν ένα τέτοιο βήμα, ωστόσο, η Ισπανία έσπευσε να απορρίψει το γερμανικό αίτημα. Η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι «λυπάται» και ότι έχει «σοβαρά ερωτήματα» για την ηγεσία της Σ. Αραβίας, αλλά τόνισε πως δεν πρόκειται να ακυρώσει τις συμφωνίες που έχει κάνει.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, κατά της πρότασης που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο με την οποία ζητείτο από την κυβέρνηση να σταματήσει τέτοιους είδους εμπορικές συναλλαγές.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση