HomeHL-EconomyAirbnb: 11 μέρες για τις δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Airbnb: 11 μέρες για τις δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ερχονται βαριές «καμπάνες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λιγότερο από δύο εβδομάδες έχουν μπροστά τους οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ακινήτων να δηλώσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι ήδη για περισσότερο από ένα μήνα σε λειτουργία όσοι έχουν εκμισθώσει ακίνητα με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές δηλώσεις.

Ειδικότερα τα υπόχρεα πρόσωπα υποβάλλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018, στην οποία θα συμπεριληφθούν όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής (30.8.2018).

Ειδικά για τα πρόσωπα που από 1.1.2018 και μέχρι την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» έχουν συνάψει βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού και δεν δύνανται να εγγραφούν σε αυτό, θα πρέπει μόνο να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας του διαμοιρασμού, διακριτά και συγκεντρωτικά, ανά ακίνητο, στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018.

Για τις μετέπειτα μισθώσεις (από 31/08/2018 και μετά), οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επομένου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα θα βρεθούν όσοι ιδιοκτήτες διαθέτουν το ακίνητό τους μέσω Airbnb ή άλλης πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους. Το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ επιβάλλεται για:

– Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής από τους διαχειριστές, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής

Η ΑΑΔΕ έχει αναρτήσει οδηγίες για την υποβολή της δήλωσης με συγκεκριμένες απαντήσεις και διευκρινίσεις για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την πλατφόρμα δήλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση