HomeHL-CultureΨηφιδωτά δείχνουν πως οι αρχαίοι είχαν χιούμορ ακόμη και στην τουαλέτα

Ψηφιδωτά δείχνουν πως οι αρχαίοι είχαν χιούμορ ακόμη και στην τουαλέτα

«Βρώμικα» αστεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φαίνεται πως οι άνθρωποι έκαναν «βρώμικα» αστεία ακόμη και την ώρα που πήγαιναν στην τουαλέτα, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν δύο ψηφιδωτά σε ένα αποχωρητήριο της ρωμαϊκής εποχής που απεικονίζουν πολύ γνωστές μυθολογικές μορφές, αλλά υπό μια διαφορετική σκοπιά.

Τα ψηφιδωτά, ηλικίας 1.800 χρόνων, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας του Νάρκισσου, που θαυμάζει την αντανάκλαση του πέους του, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο παράδειγμα μωσαϊκής επίστρωσης σε αρχαίες τουαλέτες.

Τα ψηφιδωτά βρέθηκαν στην παράκτια πόλη της Αντιόχιας στην Τουρκία, σύμφωνα με το Live Science.

pshfidota1

Κι ενώ η ιστορία του Νάρκισσου τον περιγράφει ως έναν όμορφο άνδρα, στο συγκεκριμένο ψηφιδωτό έχει μια μεγάλη και άσχημη μύτη. Επίσης, αντί να ατενίζει το πρόσωπό του στην αντανάκλαση του νερού, όπως λέει ο μύθος, φαίνεται πως εδώ ο Νάρκισσος κοιτάζει με λατρεία μέσα από το νερό τον φαλλό του.

Βέβαια, το ψηφιδωτό έχει διασωθεί μόνο κατά το ήμισυ, αλλά σύμφωνα με τον Μάικλ Χοφ, αρχαιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα και ερευνητή, «είναι το καλό μισό».

Στην άλλη σκηνή, ο μύθος του Δία και η απαγωγή του έφηβου Γανυμήδη, έχει επίσης διαστρεβλωθεί, και δείχνει τον Δία, όχι με την μορφή αετού, αλλά σαν ένας ερωδιός που κρατά ένα σφουγγάρι και καθαρίζει τα γεννητικά όργανα του Γανυμήδη.

«Είμαστε άναυδοι από αυτό που αντικρίσαμε» δήλωσε στο Live Science ο Μάικλ Χοφ. «Πρέπει να γνωρίζεις τους μύθους για να το καταλάβεις, αλλά αυτό το είδος του χιούμορ στις τουαλέτες αποδεικνύεται πως είναι καθολικό».

Η ομάδα ανακάλυψε το περίεργο έργο τέχνης προς το τέλος των ανασκαφών αυτό το καλοκαίρι και έκτοτε τα κάλυψε προσωρινά για συντήρηση, σύμφωνα με το Live Science.

pshfidota2

Οι ερευνητές λένε ότι ελάχιστες τουαλέτες με μωσαϊκά από την εποχή εκείνη, έχουν ανακαλυφθεί.

Τα συγκεκριμένα χιουμοριστικά ψηφιδωτά, είναι μόνο μία από τις πολλές αξιοσημείωτες ανακαλύψεις της ρωμαϊκής εποχής που έγιναν στην Αντιόχεια.

Οι ανασκαφές στην περιοχή, που εγκαταλείφθηκε τον 11ο αιώνα, έφεραν στο φως αρχαία λουτρά, κέρματα και έναν μυστηριώδη σκελετό.

Οι συγκεκριμένες τουαλέτες ήταν πιθανώς ένας δημόσιος χώρος που προορίζονταν για χρήση από τους άνδρες, σύμφωνα με το Live Science, και είχε κανάλια με καθαρό νερό και μαρμάρινα ή ξύλινα καθίσματα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση