HomeHL-WorldΕλπίδες για κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας στη συνάντηση του G20

Ελπίδες για κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας στη συνάντηση του G20

«Κάθε επικοινωνία, μέχρι στιγμής, είναι απλώς προπαρασκευαστική»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τη σύνοδο του G20 να απέχει μόλις δύο εβδομάδες, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε χθες σε εκδήλωση στο Τέξας πως κάθε επικοινωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αυτή τη στιγμή είναι απλώς προπαρασκευαστική, αναφερόμενος και στην απάντηση της Κίνας τη Δευτέρα στις αμερικανικές απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις στον τομέα του εμπορίου.

Ο Ρος εκτιμά ότι το καλύτερο σενάριο στη συνάντηση του G20, που θα λάβει χώρα στο Μπουένος Αϊρες στις 30 Νοεμβρίου, είναι οι πρόεδροι ΗΠΑ – Κίνας, Τραμπ και Σι, να συμφωνήσουν σε ένα γενικό πλαίσιο συζητήσεων, ώστε να διευθετήσουν εν καιρώ τις εμπορικές τους διαφορές. «Σίγουρα δεν θα έχουμε κάποια πλήρη επίσημη συμφωνία μέχρι τον Ιανουάριο. Αδύνατο», υποστηρίζει ο Ρος θεωρώντας ότι οι δύο ηγέτες δεν θα συζητήσουν λεπτομέρειες.

Ωστόσο παραμένει βέβαιος ότι κάποια στιγμή στο μέλλον –χωρίς να προσδιορίζει πότε ακριβώς– όσο δύσκολη και αν είναι η αποστολή των δύο προέδρων, θα καταλήξουν σε συμφωνία. Η μακριά λίστα των απαιτήσεων των ΗΠΑ περιλαμβάνει 142 ζητήματα, τα οποία για να συζητηθούν και να συμφωνηθούν επισήμως απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο. Ηδη η κινεζική επιστολή που παραδόθηκε τη Δευτέρα στους Αμερικανούς αξιωματούχους, παρότι δεν περιείχε υποχωρήσεις σε σημαντικά ζητήματα, δείχνει ποια θέματα διατίθεται η Κίνα να διαπραγματευτεί, κάνοντας ένα βήμα προόδου για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι δηλώσεις του Ρος δείχνουν τη διάθεση της αμερικανικής πλευράς να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις, ταυτόχρονα όμως γίνεται εμφανής η δυσκολία κλεισίματος συμφωνίας με την Κίνα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Χρόνος και χρήμα είναι οι δύο σημαντικότερες πιέσεις που ασκούνται στις δύο χώρες για διευθέτηση των εμπορικών προβλημάτων. Με σημείο εκκίνησης την 1η Ιανουαρίου του 2019, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιβάλει αυξημένους δασμούς ύψους 25% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Δασμοί 10% στα ίδια προϊόντα έχουν επιβληθεί από τον Σεπτέμβριο από την κυβέρνηση Τραμπ, προκειμένου να εξαναγκάσει και να επιταχύνει την απάντηση της Κίνας στις απαιτήσεις της. Ως αντίποινα, η Κίνα επέβαλε δασμούς σε εισαγωγές αγαθών αμερικανικής προέλευσης 60 δισ. δολαρίων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου αντιμετωπίζει ως ξεχωριστό το ζήτημα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Το εσωτερικό πολιτικό προσκήνιο δεν θα επηρεάσει με καθοριστικό τρόπο τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας και επομένως θα ήταν χρήσιμο να αγνοήσουν το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρος.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση