HomeHL-CultureΈφυγε από τη ζωή ο διάσημος σεναριογράφος Γουίλιαμ Γκόλντμαν

Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος σεναριογράφος Γουίλιαμ Γκόλντμαν

Σε ηλικία 87 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έπειτα από επιπλοκές καρκίνου του παχέος εντέρου και πνευμονία πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο συγγραφέας και σεναριογράφος Γουίλιαμ Γκόλντμαν στο σπίτι του στο Μανχάταν.

Στην καριέρα του που ξεπερνά τα 50 χρόνια, έγραψε σενάρια πολύ επιτυχημένων ταινιών όπως το «Μίζερι», βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Στέφεν Κινγκ, τα «Butch Cassidy and the Sundance Kid», «The Princess Bride», «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», «Marathon Man», «Οι σύζυγοι του Στέπφορντ» και πολλά άλλα.

Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1931 και άρχισε τη συγγραφική του καριέρα από τα φοιτητικά του χρόνια στο Κολέγιο του Όμπεριν. Εξέδωσε 16 μυθιστορήματα, 5 μικρού μήκους ιστορίες, 1 παιδικό βιβλίο, περισσότερα από 24 σενάρια για ταινίες και αρκετά non-fiction ιστορίες.

Ο θρύλος του εδραιώθηκε στο Χόλιγουντ αλλά εκείνος ήταν πιστός Νεοϋορκέζος. Γεννήθηκε στο Σικάγο, φοίτησε στο κολέγιο του Όμπεριν στο Οχάιο, υπηρέτησε για μικρό διάστημα στον στρατό και πήρε μάστερ στην Αγγλική Φιλολογία από το Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Το πρώτο του μυθιστόρημα ήρθε αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο «Ο Ναός του Χρυσού» ενώ ακολούθησε σειρά επιτυχημένων μυθιστορημάτων. Το 1965 μπήκε στη βιομηχανία του θεάματος. Βοήθησε στο σενάριο της ταινίας «Masquerade» το 1965 και στο διασκευασμένο σενάριο της ταινίας «Harper » το 1966. Ακολούθως έγραψε το πρώτο δικό του σενάριο. και δεν ήταν άλλο από το «Butch Cassidy and the Sundance Kid» το οποίο τότε έκανε στο box office 400.000 δολάρια (περίπου 3 εκατ. δολάρια το 2018). Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ο Πολ Νιούμαν και ο Ρόμπερτ Ρένφορντ.

Ο Γκόλντμαν κέρδισε Όσκαρ το 1970 για καλύτερο πρωτότυπο σενάριο. Αυτή ήταν η αρχή. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διασκευή των σεναρίων για τις ταινίες «Όλοι οι Άνθρωποι του προέδρου» με το οποίο κέρδισε πάλι Όσκαρ και «Οι σύζυγοι του Στέπφορντ» ενώ έκανε σενάριο τα βιβλία του «Marathon Man» και «Magic».

Tο 1979 δήλωνε «δεν είμαι σεναριογράφος. Είμαι ένας συγγραφέας που γράφει σενάρια».

Πηγή: National Public Radio, enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση