HomeΚΟΣΜΟΣΒρετανία: Νέος υπουργός Brexit εν μέσω κυβερνητικής κρίσης

Βρετανία: Νέος υπουργός Brexit εν μέσω κυβερνητικής κρίσης

Ο Στίβεν Μπάρκλεϊ είναι ευρωσκεπτικιστής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ευρωσκεπικιστής Στίβεν Μπάρκλεϊ, πρώην διευθυντής της τράπεζας Barclay, ορίστηκε από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι νέος υπουργός αρμόδιος για το Brexit, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Μπάρκλεϊ, μέχρι σήμερα υφυπουργός Υγείας, θα αντικαταστήσει τον Ντομινίκ Ράαμπ που υπέβαλε χθες την παραίτησή του για το σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού τόνισε ότι η Μέι θα επιβλέψει η ίδια τις τελευταίες δέκα μέρες διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με το μπλοκ και ο Μπάρκλεϊ θα εστιάσει στην εσωτερική προετοιμασία για το Brexit και να περάσει το σχέδιο συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

Παράλληλα, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ ορίστηκε νέα υπουργός Εργασίας, αντικαθιστώντας την Έσθερ Μακβέι που επίσης παραιτήθηκε για το σχέδιο συμφωνίας.

Οι επικριτές της Μέι συνεχίζουν να μετρούν τα «κουκιά» προκειμένου να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού, η οποία στο μεταξύ κέρδισε τη στήριξη ενός σημαντικού υπουργού στην προσπάθειά της να σώσει τη συμφωνία για το Brexit.

Ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος και υποστηρικτής του Brexit, αρνήθηκε μεν να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα υπουργό Brexit, αποφάσισε όμως ότι θα ήταν «μηδενιστικό» να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όπως έκαναν τέσσερα άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Μέχρι τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας είχαν κατατεθεί περίπου 20 επιστολές βουλευτών των Τόρις για πρόταση μορφής, σύμφωνα με το BBC και τους Times. Ο αριθμός συνεχίζει να υπολείπεται των 48 υπογραφών που απαιτούνται για να αμφισβητηθεί η ηγεσία της πρωθυπουργού.

Νωρίτερα πάντως το BrexitCentral και η Daily Telegraph μετέδιδαν ότι οι 48 υπογραφές είχαν συγκεντρωθεί. Επικαλούμενος πηγές του στρατοπέδου του Brexit, ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Κρίστοφερ Χόουπ τοποθετούσε μάλιστα την ψηφοφορία (ψήφο εμπιστοσύνης) την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μεταξύ η Τ. Μέι δέχεται τα βέλη και του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος ζητά νέο δημοψήφισμα και χαρακτηρίζει «κακή» τη συμφωνία της Μέι για το Brexit.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit δήλωσε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexitάρα εκείνη θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια διαφορετική συμφωνία.

«Η πολιτική την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα απορριφθεί, νομίζω, από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Τότε η πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει μια εναλλακτική», δήλωσε ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Ένα νέο δημοψήφισμα είναι η μόνη διέξοδος για το αδιέξοδο Brexit», δήλωσε από την πλευρά τους ο Τ. Μπλερ στην Daily Telegraph και χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο».

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/AFP, newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση