HomeHL-WorldΆρχισε η γεώτρηση της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Άρχισε η γεώτρηση της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

«Τσιμουδιά» από την Αγκυρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ηδη από χθες άρχισε η γεώτρηση της ExxonMobil στον στόχο «Δελφύνη» στην κυπριακή ΑΟΖ με το γεωτρύπανο Stena Icemax.

Το γεωτρύπανο έχει μαζί του τα υποστηρικτικά πλοία που έφθασαν από το λιμάνι Λεμεσού, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, όπως γράφει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι την πάγια θέση των ΗΠΑ περί αναγνώρισης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου, επανάλαβε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν το τελευταίο διάστημα και η εκπρόσωπος της Στέητ Ντιπάρτμεντ αλλά και ο αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα Πάιατ.

Ο κ. Φάνον συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι άρχισε η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Η εξέλιξη είναι μία αδιαμφισβήτητη επιτυχία της κυπριακής διπλωματίας και των συμμαχιών που οικοδόμησε με τις χώρες της γύρω περιοχής, ενώ είναι καθαρή ήττα της Τουρκίας που με επιθετικές δηλώσεις όλο το τελευταίο διάστημα, επιχείρησε να αποτρέψει τις έρευνες για φυσικό αέριο με το επιχείρημα οτι πρέπει να συμμετέχει και η Τουρκία σε οποιοδήποτε project στην περιοχή. Αλλωστε υπενθυμίζεται οτι όταν η ιταλική ΕΝΙ επιχείρησε να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στο δικό της οικόπεδο πρίν απο μήνες τουρκικά πλοία απέκλεισαν την περιοχή και εμπόδισαν την γεώτρηση με αποτέλεσμα το ιταλικό πλοίο να φύγει άπραγο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση