HomeHL-GreeceΒόμβα κατά Ντογιάκου: Στον μηχανισμό αναζητούνται στοιχεία

Βόμβα κατά Ντογιάκου: Στον μηχανισμό αναζητούνται στοιχεία

Σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μεταφερθεί και εξετάζονται ο εκρηκτικός μηχανισμός και η μηχανή χαμηλού κυβισμού που χρησιμοποίησαν άγνωστοι στην απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο αυτοσχέδιος μηχανισμός που δεν ενεργοποιήθηκε, προφανώς λόγω κάποιου προβλήματος στη συνδεσμολογία, αποσυναρμολογήθηκε από πυροτεχνουργούς της ΕΛ.ΑΣ. και μεταφέρθηκε άθικτος στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν αισιοδοξία ότι από την εργαστηριακή εξέταση της βόμβας θα προκύψουν αξιοποιήσιμα ευρήματα –δακτυλικά αποτυπώματα και ίχνη DNA– για την ταυτότητα του δράστη. Αυτό εξάλλου έχει συμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, κατά τις οποίες οι τρομοκράτες δεν πέτυχαν να πυροδοτήσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ενδεικτικά, «ίχνη» του καταζητούμενου Χριστόδουλου Ξηρού είχε εντοπίσει η ΕΛ.ΑΣ. στο δέμα-βόμβα που είχε ταχυδρομήσει το 2014 ο τότε φυγόποινος τρομοκράτης. Αντίστοιχα, γενετικό «αποτύπωμα» του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου (κατηγορείται για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς») είχε βρεθεί στα δέματα-βόμβες που είχαν βρεθεί και κατασχεθεί στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, τον Μάρτιο του 2017. Στην περίπτωση μάλιστα της πρόσφατης, αποτυχημένης επίθεσης στο σπίτι του κ. Ντογιάκου οι αστυνομικοί έχουν στην κατοχή τους ένα ακόμα στοιχείο που μπορεί να τους οδηγήσει στην ταυτότητα των δραστών: το κλεμμένο μηχανάκι που χρησιμοποίησαν για τη μετάβασή τους στο σημείο και στο οποίο έκρυψαν τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Με δεδομένο ότι δεν σημειώθηκε έκρηξη, και αυτό μεταφέρθηκε άθικτο στα εγκληματολογικά εργαστήρια για εξερεύνηση. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας αναμένεται να γίνουν γνωστά στους επικεφαλής των ερευνών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης έγινε στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης. Η βόμβα ήταν κρυμμένη στην μπαγκαζιέρα μηχανής την οποία άγνωστος στάθμευσε στην είσοδο του σπιτιού του κ. Ντογιάκου, στην οδό Αδραμυτίου, στον Βύρωνα. Ακολούθησε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην ιστοσελίδα Zougla.gr και την «Εφημερίδα των Συντακτών», με το οποίο άγνωστος προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εκραγεί η βόμβα σε 20 λεπτά. Οι αστυνομικοί που πήγαν στο σημείο κάλεσαν τους ενοίκους των γύρω πολυκατοικιών να μείνουν στα σπίτια τους, δημιουργώντας περίμετρο ασφαλείας. Τελικά ο μηχανισμός δεν πυροδοτήθηκε και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η αποτυχημένη επιχείρηση είναι έργο νεόκοπων τρομοκρατών που πειραματίζονται στην κατασκευή εκρηκτικών.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση