HomeΚΡΗΤΗΟνοματοδοσία οδού Θραψανού σε οδό Ζαχαρία Θεοδωράκη

Ονοματοδοσία οδού Θραψανού σε οδό Ζαχαρία Θεοδωράκη

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 στις 10.30, θα πραγματοποιηθεί στον Θραψανό τελετή ονοματοδοσίας δρόμου σε :
«Oδός Ζαχαρία Θεοδωράκη Πρόεδρος Θραψανού 1975-1982 Αντιστασιακός 1967-1974», υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση 251/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Ζαχαρίας Θεοδωράκης διετέλεσε Πρόεδρος της πρώην Κοινότητας Θραψανού επί οχτώ χρόνια (1975-1982), κινούμενος πάντοτε με αίσθημα χρέους απέναντι στον άνθρωπο και την κοινωνία.

Δεκαεξαετής νέος, μετείχε στην Εθνική Αντίσταση κατά των κατοχικών δυνάμεων τα χρόνια 1941-1944.

Στη διάρκεια της εφτάχρονης δικτατορίας, οργανώθηκε στην Παγκρήτια Οργάνωση Δ.Ε.Κ.Α. (Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα Αντίστασης), μαζί με άλλους συγχωριανούς του με αρχηγό τον Φοίβο Ιωαννίδη.
foto-1

Σε σαμποτάζ που έγινε τον Αύγουστο του 1967, συνελήφθη η ομάδα των Θραψανιωτών που το εκτέλεσε. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο στρατοδικείο και ήταν οι : Θεοδωράκης Ζαχαρίας, Στρουμπάκης Γεώργιος, Αραβιάκης Αντώνιος, Θεοδωράκης Ελευθέριος, Τρουλάκης Μιχάλης και Σταυρακάκης Νικόλαος. Ήταν από τις πρώτες δίκες στην Ελλάδα της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν όλοι. Κλείστηκαν στις φυλακές οι Θεοδωράκης Ζαχαρίας, Στρουμπάκης Γεώργιος και Αραβιάκης Αντώνιος, εκτίοντας ποινή δύο ετών.

Για την προσφορά του ως Προέδρου του Θραψανού αλλά και ως Αντιστασιακού τα χρόνια της κατοχής και της Δικτατορίας, ως ελάχιστο φόρο τιμής, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας ονομάζει οδό του Θραψανού σε οδό Ζαχαρία Θεοδωράκη.

Άνθρωποι που υπηρετούν με αυτοθυσία τις αρχές τις αξίες και τα υψηλά ιδανικά της πατρίδας μας, οφείλουμε όλοι να τους τιμούμε, προβάλλοντας τους συγχρόνως ως παραδείγματα στις νεώτερες γενιές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση